Το όνομα του Συκουρίου προέρχεται από την αρχαία πόλη της Πελασγιώτιδας, Σικύριο και το μυθικό βασιλιά Σύκουρο.
Υποψήφιοι για την εκδρομή Λάρισα - Συκούριο - Λάρισα συνολικής απόστασης 40 χιλιομέτρων:
Λέανδρος, Φρίξος, Ζαφείρης, Φώτης, Δαμιανός. Ραντεβού στις 6:30 στο Α.Τ.Α.Λάρισας. Τελικά ξεκινήσαμε τρεις "μυημένοι" για το ταξίδι που κράτησε μέχρι τις 9 το βράδυ.
Λάρισα - Συκούριο
Στην πλατεία του χωριού για διάλλειμα 20 λέπτων.
Η επιστροφή.
H διαδρομή Λάρισα -Συκούριο στον χάρτη και η υψομετρική απεικόνιση της.
Το ταξίδι για το βορειότερο σημείο της Ευρώπης - το NORDCAP (NORTH CAPE) στη Νορβηγία - αρχίζει. Τρεις μοτοσικλετιστές, ο Δημήτρης, ο Κώστας και ο Νίκος "χορεύουν" με τις μοτοσκλέτες τους και δύο οδηγοί ο Γιώργος και ο Κώστας με το αυτοκινητό τους "λαλούν".
ΔΥΟ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ, λοιπόν, σ' ένα οδοιπορικό 10 -12 χιλιάδων χιλιομέτρων και 35 ημερών περίπου για το Nordcap, ένα μικρό νησί ή ένας τεράστιος βράχος με την γιγαντιαία μεταλλική υδρόγειο σφαίρα ως μνημείο στην άκρη του βράχου, στην άκρη του κόσμου..... εκεί που για 73 ημέρες ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Εκεί που οι νύχτες είναι .... μέρα.
Όλοι βρήκαν το Nordcap εκτός από τον Δημήτρη που προβληματίζεται ακόμη.
Στο ταξίδι περιλαμβάνεται και επίσκεψη (με αεροπλάνο) βόρεια της Νορβηγίας των νησιών SVALBARD τα οποία απέχουν μόλις 900 χιλμ. από τον Βόρειο Πόλο και είναι το βορειότερο κατοικίσιμο μέρος της Ευρώπης.
Ευχόμαστε στον Κώστα και στην παρέα του να περάσουνε όμορφα στο μεγάλο ταξίδι που επέλεξαν να κάνουν. Αν και περιμέναμε να υπάρχει έστω και ένας ποδηλάτης στην ομάδα......... Θα παρακολουθούμε το μπλογκ σας τακτικά για να βλέπουμε την εξέλιξη του ταξιδιού σας.
Ανακτήστε τους δρόμους! Αυτό ακριβώς κάνουν οι ποδηλάτες αυτής της πόλης.
Με τα critical mass τις τελευταίες Πέμπτες κάθε μήνα και με δράσεις όπως αυτές στα πλαίσια του p-public οι ποδηλάτες ζητάνε το αυτονόητο το δικαίωμα τους να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους μίας πόλης που είναι "πνιγμένη" στα αυτοκίνητα.
Κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει ο Δήμαρχος εδώ και χρόνια μη εφαρμόζοντας την κυκλοφοριακή μελέτη την οποία πληρώσαμε εμείς οι ίδιοι με τους φόρους μας. Μια μελέτη που όχι μόνο θα δώσει ανάσα σε αυτήν την πόλη αλλά θα την κάνει πιο λειτουργική, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη.
Η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης των Χανίων είναι στο τραπέζι του χειρουργείου. Άρρωστη από τον χρόνο πεθαίνει κάθε λίγο και λιγάκι για να επανέλθει στην ζωή με επικαιροποιήσεις, με τον δήμαρχο-χειρούργο να την κρατάει ίσα ίσα στην ζωή μέχρι να παραδώσει το ετοιμοθάνατο πτώμα της στον επόμενο Δήμαρχο τον Νοέμβριο.
Με την δημιουργία αυτού του συμβολικού ποδηλατοδρόμου (όπως και των προηγούμενων που έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει ο Δήμαρχος στο άψε-"σβήσε") , οι ποδηλάτες αυτής της πόλης μαζί με την ομάδα Ποδηλάτρεις στέλνουν το μήνυμα τους προς την Δημοτική Αρχή της πόλης ζητώντας το αυτονόητο, το αναυθαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης και ασφαλής μετακίνησης στην πόλη.
Το άρθρο αυτό το βρήκαμε στο blog Ποδηλατώντας από τα Χανιά και φυσικά το αναμεταδίδουμε. Ίσως όμως οι ποδηλατόδρομοι δεν πρέπει να είναι σημείο αντιπαράθεσης αλλά μέσο για να ενωθούν όλοι οι κάτοικοι στον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από μια πιο βιώσιμη πόλη. Βέβαια πολλές φορές η πολιτεία κάνει το αυτονόητο να μοιάζει τόσο δύσκολο που οδηγεί σε εκνευρισμό τους κατοίκους της.
Μακάρι στο μέλλον να δούμε στα Χανιά και όχι μόνο, τον εκάστοτε Δήμαρχο να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα για το καλό της πόλης μαζί με ομάδες πολιτών σαν τους Ποδηλάτρεις. Ίσως το χρώμα τότε των ποδηλατοδρόμων έπαυε να είναι κόκκινο. Άλλωστε ποιος Δήμαρχος δεν θέλει να δει την πόλη του να αλλάζει προς το καλύτερο με λιγότερους ρύπους, κίνηση, εκνευρισμό και θόρυβο;
Η κοπεγχάγη, η πόλη που ψηφίστηκε το 2008 σαν την καλύτερη πόλη για να ζεις, αγκαλιάζει την ποδηλατική κουλτούρα καθώς σχεδόν το 40% των ανθρώπων ποδηλατεί καθημερινά για να πάει στη δουλειά του.
Το βίντεο παρουσιάζει κάποια μέτρα που έχουνε λάβει για να βοηθήσουν τους ποδηλάτες και να οδηγήσουν όλο και περισσότερο κόσμο να επιλέξει το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινησεις.
Η ανθρωπότητα αστικοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνει με γοργούς ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, οι αστικές περιοχές θα καλύψουν τουλάχιστον διπλάσια έκταση από ότι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επένδυση που απαιτείται σε εργασία και σε υλικά, είναι ζωτικής σημασίας η κατασκευή των νέων αστικών περιοχών α γίνει σωστά αυτή την φορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη ρύθμιση των οδών. Τα κτήρια έρχονται και παρέρχονται κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά οι οδοί παραμένουν.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο αιώνων, η τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής στα πλουσιότερα έθνη, και οι πόλεις είναι ψηλά στον κατάλογο των πραγμάτων που έχουν αλλάξει. Μερικές τεχνολογίες ωφέλησαν βεβαίως τις πόλεις, όπως οι υγειονομικοί υπόνομοι και το ασφαλές πόσιμο νερό.
Ήταν η ξαφνική, ταχεία ανάπτυξη των πόλεων σε απάντηση στην εκβιομηχάνιση που τις έκανε ανθυγιεινές και δυσάρεστες περιοχές μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Η αποδοχή του ιδιωτικού αυτοκινήτου σαν βασικού μέσου μεταφοράς αντέστρεψε ότι οφέλη είχαν δημιουργηθεί από τη ζωή στην πόλη. Οι πόλεις έπαψαν να είναι καθαρότερες, υγιέστερος, τα ελκυστικότερα μέρη για να ζήσουν και έγιναν άντ’ αυτού άσχημες, κορεσμένες, επικίνδυνες, και ανθυγιεινές. Τα αυτοκίνητα επέτρεψαν την εκρηκτική ανάπτυξη των προαστίων και κατέστησαν τις πόλεις τόσο δυσάρεστες που τα προάστια έγιναν ξαφνικά μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Σε πολλές πόλεις, η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα αυτοκίνητα απαίτησε την κατασκευή των αστικών εθνικών οδών που έβλαψαν σοβαρά τις γειτονιές μέσω των οποίων οδηγήθηκαν.
Οι Carfree πόλεις μπορούν να προσφέρουν πλούσια ανθρώπινη εμπειρία, μεγάλη ομορφιά, και αληθινή ειρήνη. Μπορούν να μειώσουν τη ζημία που κάνουμε στη βιόσφαιρα. Επιτρέπουν την κατασκευή όμορφων περιοχών στα πρότυπα μερικών Ευρωπαϊκών πόλεων, με μεγάλα πάρκα και ολόκληρες περιοχές απαλλαγμένες από τα αυτοκίνητα. Οι πόλεις Carfree μπορούν να χτιστούν χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία σε μια τιμή που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Προσφέρουν το πραγματικό μέλλον για τα παιδιά μας.
Ένα παράδειγμα πόλης που προσεγγίζει την έννοια της Carfreecityείναι η Houtenστην Ολλανδία όπου σε πολλές περιοχές το αυτοκίνητο έχει σχεδόν εκδιωχθεί.
Το ποδήλατο μπορεί να δείχνει απλό και εύκολο, όμως τώρα, μετά από τρία χρόνια επίπονων προσπαθειών, ερευνητές από τρεις χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία), δημιούργησαν μια πολύπλοκη μαθηματική φόρμουλα που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι αυτό που το σώμα και ο εγκέφαλός ακόμα κι ενός δεκάχρονου παιδιού κάνουν ενστικτωδώς, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσικο-μαθηματική άποψη.
Οι επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια κατέληξαν σε μια εξίσωση-σιδηρόδρομο που περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις!
Η φόρμουλα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη της διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως την αδράνεια, τη γυροσκοπική και την κεντρόφυγο δύναμη, τη βαρύτητα, την κλίση του ποδηλάτη, τη ροπή στρέψης (στροφορμή) κ.α.
Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο δρ Άρεντ Σβαμπ του ολλανδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο στη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί πασχίζουν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν την μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εξίσωσή τους θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά.
Σίγουρα όμως δεν θα βοηθήσει καθόλου τους πιτσιρικάδες (και τις πιτσιρίκες), όταν φτάνει εκείνη η τρομερή στιγμή που ο μπαμπάς αφαιρεί τις βοηθητικές ροδίτσες και πρέπει πια μόνοι τους να κινηθούν στις δύο ρόδες!
Πολίτες κάθε ηλικίας με τα ποδήλατά τους δίνουν ραντεβού στο Θησείο, στην Πλατεία Ασωμάτων, στις 9.30 το βράδυ. Γύρω στις 10 η κεφάτη παρέα ξεκινάει για πεταλιές- άλλοτε στα νότια, άλλοτε στα βόρεια, άλλοτε στα δυτικά προάστια- ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Αλλωστε κάθε διαδρομή έχει ατμόσφαιρα γιορτής: σφυρίχτρες που δίνουν ρυθμό για πετάλι, γέλια, χαρούμενα πρόσωπα.
Είναι εντυπωσιακό δε πώς οι ποδηλάτες μέσα σε δευτερόλεπτα μεταδίδουν τη θετική τους ενέργεια σε μποτιλιαρισμένους οδηγούς που κορνάρουν πανηγυρικά, πεζούς, επιβάτες λεωφορείων, θαμώνες σε μπαρ που χαμογελούν και επιδοκιμάζουν τις ορθοπεταλιές. Τις περισσότερες φορές οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν πιστεύουν στα μάτια τους όταν βλέπουν να περνούν δίπλα τους με σταθερό ρυθμό εκατοντάδες ποδηλάτες. Μερικοί απορούν και ρωτούν: «Ρε παιδιά, πού πάτε;». «Βόλτα» απαντούν αφοπλιστικά όλοι μαζί οι ποδηλάτες. Κάποιοι φροντίζουν να περάσουν και μερικά μηνύματα «πάρτε ποδήλατο και αφήστε το αυτοκίνητο».
Το Σάββατο 12 Ιουνίου τρεις φιλόδοξοι νέοι!!! ξεκίνησαν από τη Λάρισα με προορισμό τον Αγιόκαμπο με ποδήλατα (απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων). Η διαδρομή αποδείχθηκε αρκετά εύκολη και μετά από περίπου 2 ώρες οι ποδηλάτες φτάσανε στον προορισμό. Η ομάδα υποστήριξης έφτασε μετά από λίγο με αυτοκίνητα για να μεταφέρει τα ποδήλατα στη Λάρισα.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας από τους επίδοξους ποδηλάτες έβγαλε αγόγγυστα την διαδρομή παρά το τσίμπημα από σφίγγα στην αρχή της κούρσας.
Οι ποδηλάτες Λάρισας τον Ιούνιο που σιγά σιγά μας αφήνει συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση του ποδηλάτου.
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχία Λάρισας εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρα περιβάλλοντος. Ποδηλατοπορεία στις 5 - Ιουνίου 2010, περίπτερο στην πλατεία ταχυδρομείου από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Πηνειού του Δήμου Λάρισας. Γύρος της πόλης με ποδήλατο στις 13 Ιουνίου, περίπτερο στο φεστιβάλ Πηνειού από τις 12 έως τις 19 Ιουνίου.
Ευχαριστούμε όσους αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται να προωθήσουμε την ιδέα του ποδηλάτου στη Λάρισα. Ελπίζουμε στις επόμενες δράσεις μας να έχουμε πιο πολύ κόσμο ώστε να έχουμε καλύτερή οργάνωση και να πετύχουμε πιο εύκολα τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από μια Λάρισα πιο φιλική, πιο κοντά στον ποδηλάτη, πιο ανθρώπινη.
Ποδηλατοπορεία 5 Ιουνίου, Περίπτερο στην ημέρα περιβάλλοντος
Ποδηλατοπορεία 13 Ιουνίου, Περίπτερο στο φεστιβάλ Πηνειού
Συνεχίζοντας την προσπάθεια να κατανοήσουμε τα προβλήματα της πόλης μας και να προτείνουμε βελτιώσεις όσον αφορά τις ποδηλατικές υποδομές και όχι μόνο, ανεβάζουμε σήμερα ένα ερωτηματολόγιο για το ποδήλατο στη Λάρισα.
Αν θέλουμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε το ρόλο του ποδηλάτη στην Λάρισα πρέπει όλοι να αναλάβουμε ενεργό δράση. Για αρχή λοιπόν ας δώσουμε στις τοπικές αρχές μια βοήθεια γνωστοποιώντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες που έχουμε όσον αφορά τις υποδομές της πόλης μας.
Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα, μπορούν να κατεβάσουν το αρχείο, να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να αποστείλουν το αρχείο στο bicyclelarissa@gmail.com.
Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το απαντήσετε και online εδώ.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά και η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και ενημερώστε και άλλους ποδηλάτες σχετικα με αυτό.
Ποδήλατα προσέφερε την περασμένη Δευτέρα στους κατοίκους του ο Δήμος Ναυπάκτου εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του ποδηλατοδρόμου στην πόλη. «Η Ναύπακτος αλλάζει. Γίνεται μια σύγχρονη πόλη που παρέχει πλέον τη δυνατότητα μετακίνησης με το πιο οικολογικό μέσο», ανέφερε ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης.
Όπως ο ίδιος είπε «με τη λειτουργία του ποδηλατόδρομου ένα μεγάλο έργο γίνεται πράξη και αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες. Με τον ποδηλατόδρομο ενοποιείται το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης με τα δύο παραλιακά μέτωπα της Ψανής και του Γριμπόβου, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
Πρόκειται για 320 ποδήλατα ειδικής κατασκευής για κίνηση στην πόλη, κατάλληλα και για άνδρες και για γυναίκες. Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία και ο δικτυακός τόπος www.nafpaktosbikes.gr για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ποδήλατο.
Το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ναυπάκτου για τα ποδήλατα αποδεικνύεται ιδιαίτερα έντονο καθώς μετά από σχετική ανακοίνωση του Δήμου, υποβλήθηκαν περισσότερες από 600 αιτήσεις από κατοίκους προκειμένου να τους προσφερθούν δωρεάν για δύο μήνες. Τα ποδήλατα θα δίδονται δωρεάν για δύο μήνες στους κατοίκους και στην συνέχεια θα επιστρέφονται προκειμένου να διατεθούν ξανά σε άλλους δημότες.
Τα ποδήλατα θα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της πόλης για τις καθημερινές μετακινήσεις τους με ασφάλεια, μέσω του ποδηλατόδρομου που έχει ολοκληρωθεί και διαθέτει συνολικό μήκος 5,5 χιλιομέτρων. Σύντομα ο Δήμος θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πλήρους αυτοματοποιημένου συστήματος μίσθωσης, με ποδήλατα που θα διατίθενται σε κατοίκους και επισκέπτες.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής; Τίποτα λιγότερο από το μεγαλύτερο ζωντανό μουσικό γεγονός της χωράς! Ένας πραγματικός εορτασμός της Ημέρας της Μουσικής, των Μουσικών, της πόλης και των κατοίκων της.
Γιορτή που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, μοιράζοντας απλόχερα, και πάντα δωρεάν, εικόνες και ήχους για κάθε γούστο. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει την μοναδική δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, να απολαύσουν πολιτισμό, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής. Παράλληλα δίνει μια σπάνια ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύ κοινό.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:2, 3, και 4 Ιουλίου 2010 ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Λάρισα και Βόλος
1ος ΑΓΩΝΑΣ: Παρασκευή 2 Ιουλίου αγώνας με εκκίνηση από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας ώρα εκκίνησης 16:30
2ος ΑΓΩΝΑΣ Σαββάτο 3 Ιουλίου 2010 Αγώνας αντοχής με εκκίνηση ώρα 09:30 από την κεντρική Πλατεία της Λάρισας, και ι τερματισμός στον Βόλο απόστασης περίπου 150 χιλιομέτρων.
3ος ΑΓΩΝΑΣ Κυριακή 4 Ιουλίου 2010 3ος Αγώνας με εκκίνηση από την παραλία του Βόλου ώρα 10:00 και τερματισμός επίσης στην παραλία του Βόλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Οι αγώνες είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους και δεν θα υπάρξει ομαδική ή ατομική βαθμολογία , όμως υποχρεωτικά πρέπει ο αθλητής για να συνεχίσει στον επόμενο αγώνα , να έχει συμμετοχή στον προηγούμενο, και δεν μπορεί να έρθει μόνο σε έναν αγώνα
Στους αγώνες θα συμμετάσχουν 20 ομάδες από όλη τη χώρα, οι τρεις επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας, με αθλητές από Ισπανία – Βέλγιο – Γερμανία – Κολομβία – Φιλανδία και 5 ομάδες της Θεσσαλίας.
Η πόλη Houten στην Ολλανδία είναι σχεδιασμένη για τους ποδηλάτες. Ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων κάνει την μετακίνηση με το ποδήλατο τόσο εύκολη που το καθιστά το καλύτερο μέσο για μέσα στην πόλη.
Η πόλη Houten είναι διεθνώς γνωστή για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της. Εξαιτίας της δομής της πόλης, οι πολίτες ενθαρρύνονται να ταξιδεύουν με ποδήλατο και τρένο. Είναι μία από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ολλανδίας.
Οι ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα δεν διασταυρώνονται παρά μόνο σε μερικές περιπτώσεις : ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων συνδέει τις διάφορες συνοικίες της πόλης, ενώ τα αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την περιφερειακή οδό για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο.
Στην πόλη σχεδόν δεν βρίσκεις αυτοκίνητα ενώ κύριο μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο και η μετκίνηση με τα πόδια. Όταν μηχανοκίνητα και μη μηχανοκίνητα μέσα συναντηθούν σε μία διασταύρωση, τα μη μηχανοκίνητα μέσα έχουν σαφή προτεραιότητα.
Πρωινό σε ώρα αιχμής στην Ουτρέχτη(Utrecht), την 4η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Το 33% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο!
Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρωινό της Τετάρτης, τον Απρίλιο του 2010 στις 8:30 π.μ. περίπου. Το βίντεο συμπιέστηκε και είναι 4 φορές πιο γρήγορο από ό,τι στην πραγματικότητα.
Αυτή είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις στην Ουτρέχτη μια πόλη με πληθυσμό 300.000. Κάθε ημέρα περνούν από εδώ τουλάχιστον 18.000 ποδήλατα και 2.500 λεωφορεία. Δεν βλέπετε πολλά Ι.Χ. μιας και η χρήση τους είναι περιορισμένη!!!
Οι ποδηλάτες διασταυρώνονται με έναν λεωφορειόδρομο που χρησιμοποιείται επίσης από ταξί και δημοτικά οχήματα), με δύο γραμμές τράμ και στη συνέχεια, με έναν μονόδρομο όπου μπορεί να κυκλοφορούν Ι.Χ.
Πίσω από την κάμερα είναι μια σιδηροδρομική γραμμή (μπορείτε να ακούσετε τον ήχο των αμαξοστοιχιών που διέρχονται). Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό που είναι εκεί κοντά ενοικιάζονται ποδήλατα. Ένας μεγάλος αριθμός από τους ποδηλάτες που βλέπεται έχουν έρθεί με το τραίνο και στη συνέχεια νοικιάζουν ποδήλατα για να μετακινηθούν για το υπολοιπο της διαδρομής μέχρι το χώρο εργασίας τους.
Όπως βλέπετε κανείς ποδηλάτης δεν φοράει κράνος. Η ποδηλασία στην Ολλανδία είναι ασφαλής όπως δείχνει και μια μελέτη που προέρχεται από τις ΗΠΑ:
"Η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη θανατηφόρων τραυματισμών, καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο μη θανατηφόρων τραυματισμών, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Πράγματι, το ποσοστό μη θανατηφόρων τραυματισμών στις ΗΠΑ είναι περίπου 30 φορές υψηλότερο από ό,τι στην Ολλανδία."
Μελέτη: Pucher, John και Buehler, Ralph (2008) «Προώθηση της ποδηλασίας: Διδάγματα από τις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Γερμανία». Πηγη: Καθημερινοί ποδηλάτες