26/12/10

Μερικές αλήθειες για το ποδήλατο

Είναι γεγονός: Το ποδήλατο αυξάνει την χωρητικότητα του δρόμου.
Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να μεταφερθούν στους δρόμους αποτελεί βασικό δείκτη για την χωρητικότητα ενός δρόμου. Σε ένα δρόμο που έχει πλάτος 3.5 μέτρα, μπορούν να μετακινηθούν κατά μέσο όρο κατά το μέγιστο 2300 (με μέσο όρο 1,3 επιβάτες) αυτοκίνητα ανά ώρα. Ωστόσο, o ίδιος δρόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 16.000 ποδηλάτες ή 17.000 πεζούς.



Ακόμη και αν όλα τα αυτοκίνητα είναι πλήρως κατηλειμένα η μετακίνηση με ποοδήλατο θα  εξακολουθούσε να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, είναι αδύνατο να νικήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν όλα τα καθίσματα είναι κατηλείμενα. Π.χ. ένα λεωφορείο έχει χωρητικότητα 72.000 άτομα όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Είναι γεγονός: Η Ποδηλασία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής
 
Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν μόνο ένα 10% των θανάτων που οφείλονται στην κίνηση των οχημάτων. Τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τις συνέπειες των εκπομπών των οχημάτων. Το υψηλότερο ποσοστό ήτοι 600.000 άτομα πεθαίνουν στην Ευρώπη λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης κάθε χρόνο. Περισσότερα ποδηλάτα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της έλλειψης άσκησης ως αιτία θανάτου, καθώς και για την μείωση των εκπομπών. Μια έρευνα για την υγεία κατέδειξε ότι οι ποδηλάτες έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Είναι γεγονός:  Στην ποδηλασία η φράση: "less is more " δεν ισχύει.
 
Θα πρέπει μάλλον να είναι: "περισσότερο είναι λιγότερο". Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Μια μελέτη στο Σάλτσμπουργκ από το 1992 έως το 2004 έδειξε ότι, ενώ το ποσοστό της κυκλοφορίας ποδηλάτων αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των τραυματιών ανά χιλιόμετρο μειώθηκαν κατά περίπου 40%. Το γράφημα δείχνει ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων που σχετίζονται με το ποδήλατο μειώνεται με αύξηση της κυκλοφορίας των ποδηλάτων.

Πηγή : Trendy Travel

23/12/10

Συνέντευξη με έναν ποδηλάτη της Λάρισας

Όνομα / Ηλικία
Ζαφείρης και είμαι 24 ετών

Που ζεις / ποδηλατείς;
Ζω στη Λάρισα και ποδηλατώ στο κέντρο και μέχρι το ΤΕΙ όπου σπουδάζω.

Τι ποδήλατο έχεις;
Scott Sportster P4, είναι τύπου πόλης.

Πόσο συχνά ποδηλατείς;
Καθημερινά, και συχνά πολλές φορές την ημέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως όταν βρέχει.

Ποιος είναι ο πρωταρχικός λόγος που ποδηλατείς;
Γρήγορη μετακίνηση, πηγαίνω από το σπίτι μου στο κέντρο σε λιγότερο από 10 λεπτά ή στο ΤΕΙ σε 25 λεπτά, με πολύ χαλαρό ρυθμό.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην ποδηλασία;
Η αίσθηση της ελευθερίας, ο αέρας που χτυπά το πρόσωπό μου και μακροπρόθεσμα η βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει λιγότερο στην ποδηλασία;
Οι συνθήκες στους δρόμους και οι συνήθειες των Ι.Χ. που δυσκολεύουν την μετακίνηση των ποδηλατών.

Τι συμβουλή θα εδινες σε έναν πολίτη της Λάρισας που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο για πρωτη φορά;
Πολύ προσοχή, υπομονή και αντικειμενική απόδοση-απαίτηση προτεραιότητας σε/από πεζούς και Ι.Χ.

Αν ήσουν Δήμαρχος για μια ημέρα τι θα έκανες για να βελτιώσεις την ζωή του ποδηλάτη στην Λάρισα;

Πιστεύω πως ένα καλό μέτρο για την διάδοση των ποδηλάτων θα ήταν η κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε περισσότερους μεγάλους δρόμους, όπως Βενιζέλου, Κύπρου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Παναγούλη και Μανδηλαρά.

21/12/10

Προπόνηση με Καρδιοσυχνόμετρο

Ο πρωταρχικός στόχος του κάθε προπονητικού προγράμματος είναι να βελτιώσει συνολικά τη φυσική κατάσταση. Από την άποψη της καρδιακής συχνότητας, αυτό σημαίνει μείωση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, βελτιώνοντας το χρόνο αποκατάστασης και αύξηση του αναερόβιου κατωφλίου. Επειδή η ποδηλασία προπονεί κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί, στιγμιαία, η καταπόνηση να γίνει πολύ έντονη, οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν καρδιοσυχνόμετρα για να έχουν άμεση ενημέρωση σχετικά με την προσπάθειά τους. Μια ένδειξη μπορεί να είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με την αντιληπτή άσκηση.
Η Καρδιά
Το αίμα, με το οποίο τροφοδοτεί η καρδιά μας τον οργανισμό μας, μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Όταν ασκούμαστε, οι μύες μας έχουν αυξημένη ανάγκη για οξυγόνο, έτσι ώστε να καλύψουν τη ζήτηση σε ενέργεια που αποδίδουμε. Η καρδιά αυξάνει το ρυθμό της έτσι ώστε να τροφοδοτεί με περισσότερο οξυγόνο το αίμα μας, κατ’ επέκταση τους μύες μας. Σταδιακά και όσο γυμναζόμαστε, η καρδιά τροφοδοτεί και με περισσότερο αίμα ανά χτύπο (καρδιακή παροχή), που μας επιτρέπει να αποδίδουμε την ίδια ή πιο περισσότερη ενέργεια σε ένα χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό.
Ο Ρυθμός
Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός (ΜΚΡ) αποτελεί τη βάση για την προπόνηση με χρήση καρδιοσυχνόμετρου. Υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόποι για να βρούμε αυτήν την τιμή. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μέθοδο που σύμφωνα με την ηλικία τον προβλέπει, η οποία αναφέρει ότι οι άνδρες πρέπει να αφαιρούν την ηλικία τους από 220, ενώ οι γυναίκες από το 226, για να βρούνε το μέγιστο καρδιακό ρυθμό τους. Αυτή η μέθοδος έχει μια ανοχή της τάξης των ± 11 παλμών από τον πραγματικό μέγιστο καρδιακό ρυθμό επειδή δεν λαμβάνει υπόψη την φυσική κατάσταση ή την διάπλαση του σώματος. Έτσι, οι πιο σοβαροί αθλητές εκτελούν δοκιμές για να διακρίνουν μια πιο ακριβή τιμή αυτού του ρυθμού. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με τη δραστηριότητα, επομένως οι ποδηλάτες πρέπει να εκτελέσουν μια δοκιμή σε ποδήλατο.
Στην πράξη…
Η προπόνηση με καρδιοσυχνόμετρο γίνεται με βάση ποσοστά του ΜΚΡ. Η 1η Ζώνη είναι η αερόβια. Στόχος της είναι το ποσοστό του καρδιακού ρυθμού να είναι ανάμεσα από 65% και 75% του ΜΚΡ. Η 2η Ζώνη είναι ένα μείγμα αερόβιας και αναερόβιας και ο καρδιακός ρυθμός κυμαίνεται από 80% έως 85% του ΜΚΡ. Σ’ αυτή τη ζώνη περιέχεται το αναερόβιο κατώφλι, το όριο κατά το οποίο αρχίζει να παράγεται γαλακτικό οξύ στους μυς. Η 3η Ζώνη βρίσκεται στο 86% με 90% του ΜΚΡ, γνωστή και ως προπόνηση στα όρια! Εντός κάθε ζώνης, το σώμα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα «καύσιμα» και ενεργειακά συστήματα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της άσκησης. Η προπόνηση αποκλειστικά στην 1η Ζώνη ενισχύει την αντοχή αλλά όχι τη δύναμη. Η υπερβολική προπόνηση στο όριο του αναερόβιου κατωφλίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, υπερπροπόνηση και τραυματισμό.
Οφέλη
Τα καρδιοσυχνόμετρα αποτελούν κίνητρο για τη σωστή προπόνηση. Μπορεί κανείς να θέσει τους στόχους του για την εκάστοτε διαδρομή και να συμμορφώνεται με αυτούς, είτε με το να χαλαρώνει ή με το να πιέζεται, έτσι ώστε να διατηρεί το ρυθμό που επέλεξε. Η προπόνηση με καρδιοσυχνόμετρο βοηθά στην ευκολότερη επίτευξη ακόμη και μακροπρόθεσμων στόχων. Καταγράφοντας τη συμπεριφορά του καρδιακού ρυθμού μετά από κάθε βόλτα, θα βοηθήσει να καταλάβουμε τη βελτίωσή μας κατά το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, εάν ανεβαίνουμε την ίδια ανηφόρα κάθε εβδομάδα και στο τέλος της ο καρδιακός ρυθμός μας επαναφέρεται στα φυσιολογικά επίπεδα γρηγορότερα, τότε ξέρουμε ότι η καρδιαγγειακή μας υγεία έχει βελτιωθεί.
Παράγοντες
Τα καρδιοσυχνόμετρα δείχνουν την πλήρη εικόνα για το πόσο προπονημένοι είμαστε. Το άγχος, οι ασθένειες, η κόπωση, η υπερβολική προπόνηση, η φαρμακευτική αγωγή και η διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό μας ρυθμό. Οι ποδηλάτες που προπονούνται με καρδιοσυχνόμετρο σε τακτική βάση μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους, πριν καν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα, από τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Η έλλειψη ενυδάτωσης, η κατανάλωση καφεΐνης, το υψόμετρο, ακόμη και η ώρα της ημέρας μπορεί επίσης να αλλάξουν το ρυθμό της καρδιάς μας.

19/12/10

Οι Ποδηλάτες Λάρισας και στα Χιόνια!

Αυτή την Κυριακή οι Ποδηλάτες Λάρισας ήρθαμε αντιμέτωποι με μια περιπετειώδη πρόκληση: το ΧΙΟΝΙ!



Οι φίλοι ποδηλάτες λατρέψαμε τη βόλτα τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στις χιονισμένες όχθες του Πηνειού!




Ακόμη και ποδήλατα πόλης τα καταφέρνουν στο χιόνι!




Δυο φίλες ποδηλάτισσες απαθανατίζουν τις αξέχαστες στιγμές!


Και τα MTB δρέπουν δάφνες...


13/12/10

Τα οφέλη στην υγεία από το ποδήλατο

Οφέλη για την υγεία.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, τόσο για τον κάθε ανθρώπου, αλλά και την κοινωνίας συνολικά. Πολλά απ’ αυτά δεν είναι μοναδικά προνόμια της ποδηλασίας, αλλά αποτέλεσμα της μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ποδηλασία συνεισφέρει στο να επιτευχθεί αυτή η δραστηριότητα πιο εύκολα και πιο αποδοτικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από μολύνσεις και διάφορες συνηθισμένες νόσους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης όγκων, βοηθώντας στην πρόληψη σχετικών ασθενειών.
Μυϊκό σύστημα
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από εκατοντάδες μύες, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, έτσι ώστε να διατηρείται μια υγιής σωματική γραμμή. Μια εβδομάδα χωρίς δραστηριότητα, μειώνει τη δύναμη μυϊκού συστήματος έως και 50%, ενώ μακροπρόθεσμα ενδεχομένως και να βλάψει του μύες μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, επειδή οι μύες τους συστέλλονται. Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό.

Σκελετικό σύστημα
Πρόκειται για το σκελετό που στηρίζει το σώμα, συγκρατεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη. Εκτός αυτού, ένα δυναμωμένο από την ποδηλασία μυϊκό σύστημα, βοηθάει και προστατεύει και το σκελετικό σύστημα.

Νωτιαίος μυελός και πλάτη
Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίου μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου. Με τον τρόπο αυτό, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλα σχετικών προβλημάτων.
Προστασία χόνδρων
Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην προστασία και τη ενδυνάμωση των χόνδρων, επειδή η στήριξη του σώματος από το ποδήλατο είναι τέτοια ώστε οι δυνάμεις του βάρους του ποδηλάτη μειώνονται σημαντικά. Η κυκλική κίνηση κατά την ποδηλασία βοηθά στη μεταφορά της ενέργειας και άλλων ουσιών μεταβολισμού στους χόνδρους, μειώνοντας την πιθανότητα αρθροπάθειας.

Ισορροπία και σταθερότητα
Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως ρυθμιστής για την ανακούφιση από το άγχους, το οποίο είναι σύνηθες στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράγει μια ισορροπία ανάμεσα στην εξάσκηση και τη χαλάρωση που είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ισορροπία του σώματος. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή για αυτή τη διαδικασία, καταπολεμώντας το άγχος με δύο τρόπους: αφ’ενός ικανοποιεί την ανάγκη για δράση, σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για κίνησης ή άσκηση κι αφ’ετέρου εξισορροπεί την αυξημένη φόρτιση, κυρίως ψυχική και συναισθηματική.


Ψυχολογική φόρτιση (stress)
Η ποδηλασία έχει σημαντική χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Η άσκηση βοηθάει επίσης την ορμονική ισορροπία.


Οξυγόνο και κυκλοφορία του αίματος
Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους βιολογικούς οργανισμούς. Είναι η βασική προϋπόθεση για την αναπνευστική διεργασία του ανθρώπου. Η αναπνοή συχνά διαταράσσεται από παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Μεταξύ άλλων, η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση του αερισμού των πνευμόνων και, επομένως, έχει θετική επίδραση στην εισροή οξυγόνου στον οργανισμό. Τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με αξιοποίηση της ενέργειας και του μεταβολισμού αυτή, μέσω μέτριας ποδηλασίας.

Καρδιά και καρδιοαγγειακές παθήσεις
Η καρδιά είναι ένα από το πιο σημαντικά όργανα για μια υγιή ζωή, αλλά ατροφεί από την υπολειτουργία. Η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για να δυναμώνει η καρδιά, με τη λιγότερη φόρτιση της καρδιάς. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, ενώ η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται κατά 50%.

Σωματικό βάρος & Παχυσαρκία
Η ποδηλασία είναι ιδανική για να βάζουμε στόχους σχετικούς με το βάρος μας, καθώς το 70% του βάρους μας μεταφέρεται στη σέλα, έτσι ακόμη και άνθρωποι με περιορισμένη ευκινησία, λόγω μεγάλου βάρους, μπορούν να εξασκηθούν για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να διεγείρουν το μεταβολισμό τους. Η ποδηλασία επίσης συνεισφέρει στη μείωση βάρους μέσω της ενέργειας που καταναλώνεται.

Σωματικό λίπος και χοληστερίνη
Η ποδηλατική προπόνηση βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του κι επίσης επιδρά στην ισορροπία της χοληστερίνης, ευνοώντας την καλή χοληστερίνη περισσότερο από την κακή χοληστερίνη, η οποία απειλή την υγεία. Όσο το βάρος μειώνεται και η χοληστερίνη βελτιστοποιείται, ένας προστατευτικός μηχανισμός ενεργοποιείται για να βοηθήσει στο να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της νεότητας αποτελεί έναν παράγοντα πρόληψης ενάντια στο υπερβολικό βάρος, μετά την ενηλικίωση.

Αρτηριακή Πίεση
Η μετρίου επιπέδου ποδηλασία προλαμβάνει, ή τουλάχιστον μειώνει, την υψηλή αρτηριακή πίεση κι έτσι βοηθά την αποφυγή της προσβολής ή των τραυματισμών των οργάνων. Επίσης, η αρτηριακή πίεση μειώνεται λόγω του χαμηλότερου ρυθμού καρδιακών παλμών, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της τακτικής ποδηλασίας.

Καρκίνοι
Έχει παρατηρηθεί μείωση την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος, και πιθανόν των πνευμόνων και της μήτρας.

Αντοχή
Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή αεροβική άσκηση, καθώς η καταπόνηση του σώματος είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα αθλήματα αντοχής. Η βελτιωμένη αντοχή μειώνει την αίσθηση κόπωσης και ενισχύει την αίσθηση της ευημερίας.

Ομορφιά κι ελκυστικότητα
Η ομορφιά και η ελκυστικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διάπλαση και την κατάσταση του σώματος. Η ποδηλασία μπορεί να επηρεάσει θετικά, ελέγχοντας το σωματικό βάρος και τη γράμμωση των μυών. Επίσης, το δέρμα επωφελείται από τις διαδικασίες του μεταβολισμού που διεγείρονται. Επιπλέον, η ποδηλασία επηρεάζει την σωματική αίσθηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη των γύρω μας.
Φυσική προπόνηση
Εκτός από την τακτική μέτρια άσκηση, το σώμα επωφελείται και από την κατά καιρούς πιο απαιτητική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει την φυσική κατάσταση και παρέχει διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα. Η ποδηλασία μπορεί να προσφέρει πιο εντατική δραστηριότητα αρκετά εύκολα, αρκεί να ποδηλατούμε ταχύτερα ή σκληρότερα.

Ποιότητα ζωής
Η σωματική άσκηση έχει άμεση επίδραση στην ευημερία και την υγεία. Η ποδηλασία έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα ζωής, καθώς ότι παρέχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Η τακτική άσκηση, δεδομένη ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, είναι αναγκαία για να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα της ζωής.

Δευτερεύοντα οφέλη
Ποδηλατώντας περισσότερο, ειδικά ως εναλλακτική μετακίνηση αντί για τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, επέρχονται ουσιαστικά οφέλη για την κοινωνία συνολικά, λόγω του καθαρότερου αέρα, της μειωμένης ηχορύπανσης και της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας για τα παιδιά.

7/12/10

www.apolarisa.gr - Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης της πόλης


Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης της πόλης

Apolarisa.gr η νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης από Λαρισαίους για Λαρισαίους και όχι μόνο. Λαρισαίοι με κύρος, κοινωνική ευαισθησία και καταξίωση, έχουν κάτι να μας πουν και το λένε μέσα από το apolarisa.gr. Χωρίς περιορισμούς γράφουν ελεύθερα τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, του προβληματισμούς τους και πολλά άλλα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και μέσα από το όμορφο περιβάλλον της περιηγηθείτε ανάμεσα στα «Θεματάκια», στις «ατάκες», στα «videakia», στα «αρχεία ήχου» και στις φωτογραφίες που επέλεξαν να μοιραστούν μαζί μας τα πρόσωπα του apolarisa.gr.

Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε στο νέο site κοινωνικής δικτύωσης apolarisa.gr. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και γίνετε μέλη, έτσι θα μπορείτε να σχολιάζετε τα άρθρα, τα video και τα αρχεία ήχου που θα βρείτε συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον όμορφο διάλογο που δημιουργείται. Μπορείτε επίσης , αν το επιθυμείτε να λαμβάνεται και newsletter με τα τελευταία άρθρα που δημοσιεύονται . Πατήστε στο κουμπάκι «μου αρέσει!» όταν κάτι που διαβάζετε ή βλέπετε σας αρέσει και δώστε και εσείς το στίγμα σας στην ανταλλαγή απόψεων και την ελεύθερη επικοινωνία των πολιτών.

Την ιστοσελίδα επιμελήθηκε και κατασκεύασε η εταιρία FEDENET μια σύγχρονη και καινοτόμα παρουσία στον χώρο των υπηρεσιών του internet. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρία θα βρείτε στην ιστοσελίδα της, www.fedenet.gr

6/12/10

Κυριακή 12-12-2010 -Εκδρομή στον Κίσσαβο

Την Κυριακή 12/12/2010 οι ποδηλάτες Λάρισας θα εκδράμουν στον Κϊσσαβο για μια βόλτα μέσα στην φύση. Την διαδρομή ακόμα την επεξεργάζονται οι ειδικοί της ομάδας ώστε να εξασφαλίσουνε κλίση περίπου 2%.......


Μια διαδρομή που προτείνουμε την κλέψαμε από την ιστοσελίδα OlymposTrek.


Αριόπρινο – Καρίτσα – Αριόπρινο. Β.Α. Κίσσαβος.Κυκλική διαδρομή. Συνολικό μήκος 20,3 χιλ.


Aρχή και τέλος στα 520μ στην θέση Αριόπρινο. Μεγ. Ύψομ. 800μ. Άσφαλτος 38,4% (τα πρώτα 2,6 και τελευταία 5,2 χιλ.) και 61,6% δασικός χωματόδρομος καλής βατότητας. Από τα 520μ, σε 4,1 χιλ. ανεβαίνουμε στα 800μ και σταδιακά για τα επόμενα 5,6 χιλ. πολύ ελαφρό κατέβασμα στα 650μ και για τα επόμενα 5,4 χιλ. κατέβασμα σε αλλεπάλληλες «φουρκέτες» στα 300μ. Κινούμαστε για άλλα 2 χιλ. στα 300μ, διασχίζοντας την Καρίτσα, για να πάρουμε το τελικό ανέβασμα στα 520μ για τα τελευταία 3,2 χιλ. Ιδανική διαδρομή για όλους, σχετικούς και μη, πωρωμένους και αδιάφορους, μικρούς και μεγάλους! 
Διάρκεια όλου του κύκλου 2,30’ με 3,00’ ώρες χαλαρά.






Θα ξεκινήσουμε από τη Λάρισα στις 7:50 με 8:00 το πρωί της Κυριακής, μπροστά στο 3ο Λύκειο Λάρισας (συμβολή οδών Καρδίτσης και Περιφερειακού Λάρισας).


Παρακαλούνται όσοι έχουν κάποια διαδρομή να προτείνουν να το κάνουν παρέχοντας και έναν χάρτη ώστε να μην χαθούμε στο βουνό.
Επίσης όποιος ενδιαφέρεται να έρθει στην βόλτα μας και έχει χώρο στο Ι.Χ. του για άλλο ποδήλατο να το ανακοινώσει με σχόλιο στο post. 
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω ανακοινώσεις για την εκδρομή.

2/12/10

Downhill Race Elassona

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του 3ο Bike park dh cup έφτασε για ακόμη μια φορα στην αγκαλιά του Ολύμπου στο αναψυκτήριο Ελασσόνας στις 4-5 Δεκεμβρίου 2010 ( www.leukipoli.gr ) ,το Bike park dh cup είναι πλέον ένας θεσμός που πραγματοποιείτε με μεγάλη επιτυχία για τρία συνεχόμενα χρόνια και ευχαριστούμε όλους όσους συμβάλουνε σε αυτό αθλητές και εθελοντές.



Οι τρείς πρώτοι τις γενικής κατάταξης θα κερδίσουνε δώρο επιταγές αξίας :(1ος- 1000 ευρώ,2ος -600ευρώ,3ος-300 ευρώ) καθώς  θα γίνει και κλήρωση με δώρα για όλους τους αθλητές .Δικαίωμα στην κλήρωση έχουνε όλοι οι αθλητές που έχουν  πάρει μέρος και στα 3 μέρη  του κυπέλλου

Αφιερωμένο στον Βαγγέλη - ηγέτη και σε όποιον θέλει να δοκιμάσει να συμμετάσχει σε αγώνες όπως κάνανε μερικοί από εμάς παλιότερα με μεγάλη επιτυχία.


Πηγές : 1,2



29/11/10

Προπονητές ποδηλασίας και όχι μόνο.

Για όσους θέλουν να μάθουν ή να βελτιώσουν τις ποδηλατικές τους ικανότητες, βρήκαμε την παρακάτω ιστοσελίδα CCN.

To ενημερωτικό τους φυλλάδιο είναι αυτό.

Σήμερα λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από έναν φίλο ποδηλάτη.



""""""""""""""""""""""""
Καλησπέρα


Ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά σας για αρχή.
Έχω έρθει και εγώ σε μια από τις βόλτες που έχετε διοργανώσει και μπορώ να πω ότι πέρασα ωραία και γνώρισα ενδιαφέροντα άτομα. Αυτό που δε μου άρεσε είναι και θα είναι η επιλογή των διαδρομών σε σχέση με το πόσο επικίνδυνο είναι να ποδηλατείς σε επαρχιακό δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας (για παράδειγμα Λάρισα-Τύρναβος). Είμαι σίγουρος ότι είναι λίγοι οι οδηγοί που σου δίνουν σημασία και ακόμα λιγότεροι οι κυρίαρχοι του δρόμου που δε σε υπολογίζουν καθόλου.

Αυτά σαν κάποιες σκέψεις για την Ασφάλεια

Γιάννης ..........
"""""""""""""""""""""""""


Σαν πρώτο σχόλιο θέλω να πω το εξής. Μακάρι να υπήρχαν τέτοιοι ποδηλατόδρομοι που να ενώνανε τις γύρω πόλεις με τη Λάρισα, όπως γίνεται στο εξωτερικό, αλλά προς το παρόν μάλλον θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε. Αλλά το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει.
Λέανδρος

Η ποδηλασία στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να θεωρείται επικίνδυνη ακόμη και μέσα στην πόλη, όχι μόνο λόγω της αυξημένης κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και λόγω των κακοτεχνιών των δρόμων, των πεζοδρομίων και των "ποδηλατοδρόμων" (σε εισαγωγικά για ευνόητους λόγους).
Οι Ποδηλάτες Λάρισας διαρκώς τονίζουμε το θέμα της ασφάλεια στους φίλους που έρχεστε στις βόλτες και πιστεύουμε πως με απλές βασικές τεχνικές-τακτικές πολύ εύκολα μπορεί να αποφευχθεί η οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση.
Παραδείγματα αυτών των τεχνικών είναι η χρήση κράνους, τα φώτα για τη νύχτα, οι ανακλαστήρες στα πηδάλια, στις ρόδες και στο εμπρός και πίσω μέρος του ποδηλάτου, το καθρεφτάκι στο τιμόνι, κ.α. Επίσης, όσον αφορά τη συμπεριφορά μας, η κίνηση των ποδηλατών πρέπει να γίνεται σε σε σειρά και όχι παράλληλα, να ελέγχουμε τακτικά το δρόμου πίσω μας, να αποφεύγουμε τις προσπεράσεις άλλων ποδηλατών και τους απότομους ελιγμούς και να κινούμαστε συγκεντρωμένοι ως σώμα ποδηλατών.
Ζαφείρης

24/11/10

Φωτογραφίες από τη βόλτα μας στον Αμπελώνα

Αρχικά, φουσκώνουμε τα λάστιχα μας!


Στο δρόμο για Αμπελώνα


Μικρή στάση


Περιπλανήσεις στην πλατεία...



Οι παρέα των ποδηλατών


Ξεκινώντας από Αμπελώνα


Στη διαδρομή Αμπελώνας-Φαλάνη


Φτάνοντας στη Λάρισα!

23/11/10

Ποδήλατο με χιόνι.


Copenhagen January Cycling - Your Country from Copenhagenize on Vimeo.



KK Vinter Final Version from Copenhagenize on Vimeo.


Το 80% των ποδηλατών στην Κοπεγχάγη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης κατά την διάρκεια του χειμώνα.


Πηγή : Copenhagenize

17/11/10

Είμαι γάιδαρος ποδηλατώ όπως θέλω!!!!!!

Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ και αρκετό καιρό δραστηριοποιείται μια ομάδα πεζών (πρωτοξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη), με το όνομα "streetpanthers", οι οποίοι διεκδικούν τα αυτονόητα: Σεβασμό και χώρο.  




Το κίνημα λοιπόν αυτό των πολιτών όπου βρει παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω σε διαβάσεις, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους κλπ κολλάει το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο παίρνοντας κατά κάποιον τρόπο το νόμο στα χέρια του. 
Χαίρομαι, που είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. 
Οι ποδηλάτες σαν ιδέα εκπροσωπούν εκτός από εναν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Είναι ένα πολιτιστικό  κίνημα όπου οι άνθρωποι βγαίνουν από την απομόνωση του αυτοκινήτου, παύουν να είναι οι άρχοντες του δρόμου και εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο της πόλης πάνω σε δυο ρόδες. Εκφράζουν την ιδέα της αργής μετακίνησης όπου μπορείς να χαρείς τις ομορφιές γύρω σου, να αλληλεπιδράσεις με τους συνανθρώπους σου, να εναρμονιστείς με τον ρυθμό της πόλης. 

Αυτά μάλλον δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν τα ποδήλατα τους όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητα. Η συμπεριφορά τους παραμένει εγωκεντρική, αλαζονική και επικίνδυνη. Σήμερα το πρωι πετυχα έναν ποδηλάτη που έγινε η αφορμή για να γράψω για αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι η εξαίρεση παρά μάλλον ο κανόνας. 
Ο συγκεκριμένος ποδηλάτης στον δρόμο "Βασίλη Τσιτσάνη" στην Νεάπολη, ένας από τους ελάχιστους δρόμους με ξεχωριστό ποδηλατόδρομο, ποδηλατούσε στην μέση του δρομου για τα αυτοκίνητα!!!, στο φανάρι της εχεκρατίδας με Καρδίτσης πέρασε με κόκκινο χωρίς να κόψει ταχύτητα λες και τα φανάρια δεν ισχύουν για τα ποδήλατα. Σαν να μην έφτανε αυτό μετά από λίγο τον πέτυχα στην Χατζημιχάλη να ποδηλατεί ανάποδα ολοκληρώνοντας την εικόνα του σύγχρονου Έλληνα ποδηλάτη. 

Αν οι ποδηλάτες δεν συνηδειτοποιήσουμε την ιδέα που εκπροσωπεί το ποδήλατο και απλά αλλάξουμε μέσο μετακίνησης για να εκδηλώσουμε την γαιδουριά μας τότε δεν υπάρχει λόγος να διεκδικούμε περισσότερους ποδηλατόδρομους, μέτρα ήπιας κυκλοφορίας και άλλες παρεμβάσεις από την πολιτεία. Ακόμα και αν καταφέρουμε να έχουμε πόλεις σαν αυτές που ονειρευόμαστε, για να ολοκληρωθεί αυτή η μαγική εικόνα πρεπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.