27/7/10

Η δύναμη του μυαλού

Όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αθλητές, μπορούν να γεμίσουν τη ζωή τους με τύχη και επιτυχία έχοντας το σώμα τους υγιές, καθώς επίσης και να ενισχύσουν την ψυχολογική τους κατάσταση με τη βοήθεια ενός ψυχολογικού προγράμματος.
Κείμενο: Βασίλης Κρομμύδας, ομοσπονδιακός προπονητής τριάθλου

Αν μπορείτε να αφιερώσετε καθημερινά μερικά λεπτά από την ημέρα σας με ειδικές ψυχολογικές ασκήσεις, σε συνδυασμό με τη φυσική σας άσκηση, τότε θα μάθετε να δουλεύετε όπως οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Όταν το χέρι του νικητή θα είναι ψηλά, θα είναι αυτό το δικό σας χέρι ή θα είναι κάποιου άλλου; Κάποιου που δεν είναι καλύτερος από σας αλλά ο οποίος μπορεί να ενεργοποιήσει την εσωτερική του δύναμη. Βεβαίως δεν μπορεί ο καθένας να κερδίζει στους Ολυμπιακούς αγώνες, το ρόλο τους παίζουν η γενετική και το ταλέντο, αλλά ο άνθρωπος ο οποίος δίνει 100% στην προπόνηση και στην ψυχολογική άσκηση έχει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τους υπόλοιπους για επιτυχίες.


ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ;
Ο εγκέφαλός μας περιέχει μερική ηλεκτρική ποσότητα όπως ο υπολογιστής. Μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες ή να τις χρησιμοποιεί για τις αποφάσεις και τις λύσεις των προβλημάτων. Σε αντίθεση με τον υπολογιστή, ο εγκέφαλος δουλεύει σε συχνότητα η οποία δεν είναι εναλλασσόμενη, μερικές φορές τα ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταφέρονται γρηγορότερα, μερικές φορές πιο αργά και χωρίζονται σε τέσσερις κύκλους.

1. Beta – παρουσιάζεται όταν το σώμα μας και η λογική είναι ενεργή και λειτουργούμε στην κανονική ζωή.
2. Alpha – παρουσιάζεται όταν φτάσουμε στον ελαφρύ ύπνο και μπαίνουμε στο υποσυνείδητο.
3. Teta – παρουσιάζεται στον πιο βαθύ ύπνο και χρησιμοποιούνται για την ύπνωση.
4. Delta – παρουσιάζεται στον πολύ βαθύ ύπνο. Για τις ψυχολογικές ασκήσεις εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το Alpha επίπεδο.

Το 90% του πληθυσμού δουλεύει σε πιο χαμηλή συχνότητα Beta και μόνο το 10% σκέφτεται σε Alpha επίπεδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν η συχνότητα του εγκέφαλου καθυστερεί για το Alpha τότε μπαίνουν στο υποσυνείδητο και κοιμούνται, ενώ μερικοί μπορούν να δουλεύουν στο Alpha χωρίς να τους πάρει ο ύπνος. Αυτό το έχουν από τη φύση τους αλλά εσείς μπορείτε να το αναπτύξετε.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΤΕ ΣΤΟ ALPHA ΕΠΙΠΕΔΟ

Όταν θα ξυπνήσετε το πρωί βάλτε ξυπνητήρι για να χτυπήσει ξανά σε 15 λεπτά σε περίπτωση που θα σας ξαναπάρει ο ύπνος, καθίστε σε αναπαυτική θέση. Κλείνετε τα μάτια σας ελαφρά και ανασηκώστε τις κόρες των ματιών σας ελαφρά. (Κατά 20 περίπου μοίρες).
Αργά μετρήστε νοερά αντίστροφα από το 100 έως το 1 με τη συχνότητα των δευτερολέπτων. Όταν φτάσετε στον αριθμό 1 συγκεντρωθείτε στο να φανταστείτε την επιτυχία σας - για την ευκολότερη εφαρμογή θυμηθείτε την τελευταία φορά που νιώσατε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας. Προσπαθήστε να ξαναθυμηθείτε όλη τη σκηνή που εξελίχθηκε αυτή η επιτυχία και τα συναισθήματα. Επαναλαμβάνετε τα παρακάτω λόγια νοερά: «κάθε μέρα εγώ γίνομαι καλύτερος, καλύτερος και καλύτερος» Μετά πείτε στον εαυτό σας: «εγώ ξεκινάω να μετράω από το 1 έως το 5, όταν θα φτάσω στον αριθμό 5 θα ανοίξω τα μάτια, αισθάνομαι πολύ ωραία και πολύ υγιής, πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν».
Ξεκινήστε να μετράτε από το 1, όταν θα φτάσετε στον αριθμό 3 επαναλάβετε «αισθάνομαι πολύ ωραία και πολύ υγιής πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν».
Συνεχίστε να μετράτε και φτάστε στο 5 ανοίξτε τα μάτια σας και πείτε «είμαι απόλυτα δυνατός, νιώθω όμορφα και με πολύ υγεία, νιώθω πολύ καλύτερα από πριν και αυτό είναι έτσι».

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ

Βήμα 1.
Το μυαλό μας δεν μπορεί να χαλαρώσει απόλυτα αν το σώμα μας δεν είναι χαλαρό.
Βήμα 2. Έρευνες έδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος σηκώνει τα μάτια για 20 μοίρες αυτό ενδυναμώνει τον Alpha επίπεδο-ρυθμό στο μυαλό μας και αυξάνει τη δράση του δεξιού ημισφαίριου.
Βήμα 3. Η αντίστροφή μέτρηση μας χαλαρώνει και η κανονική μέτρηση μας δραστηριοποιεί. Η μέτρηση 3,2,1 μας ηρεμεί, ενώ μετρώντας 1,2,3 είναι το ίδιο σαν να λέμε «έτοιμοι – πάμε».
Βήμα 4. Φαντάζοντας τον εαυτό μας όπως θέλουμε να είναι σε χαλαρή κατάσταση δημιουργείται η τέλεια εικόνα της επιτυχίας, δημιουργεί αυτό που
θέλετε – επιτυχία.
Βήμα 5. Τα λόγια που επαναλαμβάνουμε σε χαλαρή κατάσταση ενεργοποιούν όλα τα μέρη του εγκεφάλου.
Βήμα 6.7.8. Η κανονική μέτρηση υπερτονώνει. Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αύριο, αλλά τι πρέπει να κάνετε μετά;

Εμείς σας δίνουμε πρόγραμμα για 40 ημέρες ψυχολογικών ασκήσεων.

- Τις πρώτες 10 ημέρες κάντε τα παραπάνω βήματα που αναφέραμε με αντίστροφη μέτρηση από το 100 έως το 1.
- Τις επόμενες 10 ημέρες κάντε τα ίδια βήματα αλλά με αντίστροφη μέτρηση από το 50 έως το 1.
- Τις επόμενες 10 ημέρες με αντίστροφη μέτρηση από το 25 έως το 1.
- Και τις τελευταίες 10 ημέρες θα αρχίσετε τη μέτρηση από το 10 ως το 1.

Μετά από το πέρας των 40 ημερών αυτών των ασκήσεων θα σας είναι αρκετό, ώστε να μπαίνετε στο Alpha επίπεδο μετρώντας μόνο από το 5 ως το 1.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Με την βοήθεια του ψυχολογικού προγραμματισμού θα μπορείτε να αποβάλετε την ένταση - στρες, να αφήσετε τις κακές συνήθειες και να ανακτήσετε τις καλές, θα μπορείτε να ελέγχετε το βάρος σας, να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για γρήγορη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς και να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το σώμα σας ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη να βελτιώνετε την τεχνική σας και τα αποτελέσματα.

Πηγή : mbike

22/7/10

Ποδηλασία Βουνού

Ιδανική είναι η θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου και τα υπόλοιπα βουνά της επαρχίας Ελασσόνας (Τίταρος, Αντιχάσια) για περιηγήσεις με ποδήλατο βουνού, λόγω της μορφολογίας της. Στο Πύθιο και τον Κοκκινοπηλό, στο Λιβάδι, στο Δρυμό, καθώς και στη Βερδικούσια, ένα πλούσιο δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών αποτελούν φυσικές πίστες γι' αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης νοτιότερα, στα δάση της Καρυάς και το οροπέδιο της Καλλιπεύκης υπάρχουν εξίσου όμορφες διαδρομές μέχρι τον Παλιό Παντελεήμονα της Πιερίας.



Στον Κίσσαβο το άθλημα είναι πιο οργανωμένο, καθώς γίνονται και αγώνες που προσμετρούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (Γύρος Κισσάβου). Υπάρχουν έτσι διαδρομές, που μπορεί να τις απολαύσει κάποιος είτε μόνος του είτε με την υποστήριξη ειδικών επαγγελματιών. 


Μία 1η διαδρομή έχει αφετηρία το Καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας στη θέση «Κάναλος» Κισσάβου (1.604 μ.) και καταλήγει στην παραλία της Βελίκας. Χαρακτηριστικά της είναι η κατάβαση αλλά και μεγάλα τμήματα οριζόντιων δρόμων με μικρά ανηφορικά τμήματα. Στην αρχή κινείται σε αλπικό τοπίο, που το διαδέχονται πανέμορφα δάση ελάτου, οξιάς και καστανιάς. Στο μεγαλύτερο μέρος προσφέρεται αφειδώς υπέροχη η θέα του Αιγαίου. Μια 2η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Σπηλιά (900 μ.) και καταλήγει στο χωριό Αμπελάκια (400 μ.). Το μήκος της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 25-30 χλμ. Άλλες διαδρομές ελίσσονται πιο χαμηλά στους αναρίθμητους δασικούς δρόμους, που χαρακώνουν τον Κίσσαβο σε όλη του την έκταση. 

Πηγή: Agro-tour

Αν κάποιος γνωρίζει κάποια διαδρομή για ποδήλατα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και θέλει να την μοιραστεί μαζί μας, μπορεί να μας στείλει ένα mail με όσες περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να την χαράξουμε στον χάρτη. Έτσι θα μπορέσουν και άλλοι ποδηλάτες να αξιοποιήσουν τις διαδρομές που υπάρχουν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Λάρισας.

Bike sharing: μια καλή υλοποίηση από το Μεξικό

Το μοντέλο λειτουργεί όπως στα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ. Δίνεις λεφτά για να το πάρεις, το χρησιμοποιείς, και όταν το επιστρέφεις παίρνεις πίσω τα λεφτά σου. Στην πόλη του Μεξικό – μια πόλη που έχει ταυτίσει το όνομά της με τη ρύπανση – το χρησιμοποιούν για να μοιράζονται ποδήλατα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Mejor En Bici (Καλύτερα με Ποδήλατο) μέσα από το οποίο έχουν τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη του Μεξικό πανέμορφα χρωματιστά πρωτότυπα ποδήλατα. Για να μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει, πρέπει να κάνει μια απλή εγγραφή στο πρόγραμμα, και να καταθέσει 200 pesos (15 Ευρώ περίπου), τα οποία του επιστρέφονται όταν επιστρέφει το ποδήλατο.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ιδιωτκά κεφάλαια, και είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στις πρωτοβουλίες του Δήμου να δημιουργήσει 200 χιλιόμετρα διαδρομών αποκλειστικά για ποδήλατα μέχρι το 2012.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το μοντέλο του bike sharing. Στην Ευρώπη, τέτοια προγράμματα τρέχουν εδώ και καιρό.

Όμως εμένα μου αρέσουν πολύ αυτά τα χρωματιστά ποδήλατα του Μέξικο. Κυκλοφορώντας δημιουργούν πολύ έντονα viral στοιχεία που κάνουν τους περαστικούς να αναρωτιούνται πως θα το καβαλήσουν κι αυτοί για να ξεχωρίσουν. 
Το παράδειγμα του Μέξικο είναι καλό. Ιδιωτικά κεφάλαια. Εταιρείες χρηματοδοτούν το πρόγραμμα και σε αντάλλαγμα εισπράττουν διαφήμιση και, το πιο σημαντικό, ενισχυμένο κοινωνικό προφίλ και ενίσχυση του brand τους. Πως θα μπορούσαν να συντονιστούν κοινωνικές ομάδες που ενδιαφέρονται για τέτοια προγράμματα με ιδιωτικά κεφάλαια?




Πηγή : www.nylon.gr

21/7/10

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ


Στην ιστοσελίδα cyclist βρήκαμε αυτό το post με αναφορές για διαδρομές στον Όλυμπο για ποδήλατα και όχι μόνο.
Δ1
Σκανδαλιαρα(800μ)-Δασος Μαλτας(1500μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ :780μ
ΣΗΜΑΝΣΗ :Ικανοποιητικη κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ :Δυο με τρεις ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ :Α.
Μερος του παλιου μονοπατιου που συνεδεε το Λιτοχωρο και Αγιαννη με τον ‘Μπεχτε’ καια Καρυα.Ξεκινα το δασικο Λιτοχωρο-Μαλτα-Παλια Λεπτοκαρυα.Απο τη ραχη πριν το ρεμα της Μαλτας μπορουμε να κινηθουμε και προς τις αλπικες κορυφες Φραγκου αλωνι και Καλογερο.


Δ2
Ντελη(660μ)-Λιβαδακη(2100μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ :1440μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ :Καλη κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Τεσσερις με πεντε ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Από το δασικο Λιτοχωρο-Μαλτα-Παλια Λεπτοκαρυα προς Ντελη,Τσουκνιδα,Πελεκουδια και Λιβαδακι.Εδω και κατω από τις κορυφες παγου και του Καλογερου υπαρχει μικρο καταφυγιο που λειτουργει κατοπιν συνεννοησεως με τον ΕΟΣ Λιτοχωρου.
Δ3
Λιτοχωρο(300μ)-Γκολνα(1830μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 750μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μη απαραιτητη,λιγα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Δυο περιπου ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α.
Από το Λιτοχωρο προς Προφητη Ηλια και προς την Γκολνα απλωνει την ορθοπλαγια προς το Ενιπεα και την επιβλητικη Ζηλνια.Επιστροφη και από Ντελη η από θεση Καστανα ηφαραγγι του Ενιπεα.
Δ4
Λιτοχωρο(300μ)-Πριονια(1100μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:800μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Ασπρα-κιτρινα σημαδια του Ε4
ΧΡΟΝΟΣ :Τεσσερις περιπου ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α
Το ευρωπαικο μονοπατι Ε4 μεσα από το φαραγγι του Ενιπεα.Πορεια διπλα και πανω από το ποταμι με ξυλινα γραφικα γεφυρακια πριν καταληξει στα πριονια περνα από την σπηλια και την παλια Μονη του Αγιου Διονυσιου.
Δ5
Πριονια(1100μ)-Λιβαδακη(2100μ)
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:1000μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Με ελλειψεις κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Τεσσερις περιπου ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Β
Από τα Πριονια αφηνουμε το κεντρικο μονοπατι κινουμενοι προς Μαυρολογγο.Στη συνεχεια ανηφοριζουμε προς το Λιβαδακη και από τις κορυφες του Καλογερου.Διαδρομη στην καρδια του Εθνικου Δρυμου.
Δ6
Πριονια(1100μ)-Κατ,Σπηλιος Αγαπητος(2100μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:1000μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ :Ασπρα-κιτρινα σημαδια του Ε4.
ΧΡΟΝΟΣ :Τρεις περιπου ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α
Η πιο κλασικη διαδρομη του ΟΛΥΜΠΟΥ προς το καταφυγιο Σπηλιος Αγαπητος.Διπλα στο Μαυρολογγο και από το ‘Μονοπατι της σιωπης’ στο ‘Μπαλκονι’ του καταφυγιου κατω από τις ψηλοτερες κορυφες.
Δ7
Κατ.Σπηλιος Αγαπητος(2100μ)-Οροπεδιο των Μουσων(2650μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 550μ
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πολύ καλη κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ :Μια με δυο ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Γ
Το κοφτο συντομο μονοπατι που οδηγει στα καταφυγια Χρηστος Κακκαλος και Γιασος Αποστολιδης στο οροπεδιο των Μουσων.Στενο ανηφορικο και με περασμα χιονουρας.

Δ8
Κατ.Σπηλιος Αγαπητος(2100μ)-Ζωναρια-Κατ.Γιασος Αποστολιδης(2680μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 580μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : πολύ καλη,Ε4, και κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Δυο περιπου ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Το μονοπατι που αφου κινηθει για λιγο στο Ε4 πανω από το καταφυγιο μαινει στα Ζωναρια φτανει στη βαση διαδρομων για Μυτικα και Στεφανι(δυσκολιας Γ) κα καταληγει στα καταφυγια του οροπεδιου.
Δ9
Κατ. Σπηλιος Αγαπητος(2100μ)-Σκαλα(2882μ)-Σκολιο(2912μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 812μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Μονοπατι Ε4
ΧΡΟΝΟΣ : Δυο με τρεις ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Η συνεχεια του Ε4 προς τις κορυφες περνα από τη Σκαλα.Απο εδώ αν αφησουμε το μονοπατι μπορουμε μεσω της κακοσκαλας(δυσκολιας Γ ) να ανεβουμε στον ΜΥΤΙΚΑ.
Δ10
Γκορτσια(1120μ)-Κατ.Χρ.Κακκαλου(2630μ)-Κατ.Γ Αποστολιδη(2680μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 1560μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πολύ καλη κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Πεντε με εξι ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Η δευτερη κλασικη διαδρομη του βουνου.Απο την Γκορτσια στη Πετροστρουγγα και από εκει στα αλπικα της Σκυρτας με θεα την ΠΙΕΡΙΑ.Απο το Λαιμο στο Οροπεδιο και τα καταφυγια.
Δ11
Σταυρος(940μ)-Ρεμα Μανας(1030μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 90μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Λιγα κοκκινα σημαδια ( δεν κρινεται απαραιτητο).
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου μια ωρα.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α.
Μονοπατι ιστορικης αξιας με αρκετα πετροχτιστα κτιρια.Μια πορεια χωρις υψομετρικη διαφορα σε ένα καταπληκτικο φυσικο περιβαλλον μας οδηγει στο Ρεμα της Μανας.Επιστροφη μπορει να γινει κα από δασικο δρομο που από το ρεμα οδηγει στον ασφαλτοδρομο Σταυρος-Πριονια.

Δ12
Ορλιας(260μ)-Κορομηλια(1000μ)-Πετροστρουγκα(1980μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1720μ
ΣΗΜΑΝΣΗ : Σε καποια σημεια υπερβολικη με κοκκινα και πολλα αλλα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Πεντε με εξι ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α.
Από το εκκλησακι του Αγιου Κων/νου και Ελενης διπλα στο ρεμα Ορλια.Στην Κορομηλια συναντα το αρχαιο μονοπατι που ερχεται από τη ραχη και το Διον κα το ακολουθει μεχρι την Πετροστρουγγα οπου συναντα και την κλασικη διαδρομη από Πετροστρουγγα.
Δ13
Μαστορουλι(400μ)-Κλεφτοβρυση(1380μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 410μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Με ελλειψεις κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Δυο με τρεις ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α.
Πριν την Αγια Κορη ανεβαινουμε το δασικο δρομο μεχρι τη θεση ‘Μαστορουλι’.Παιρνουμε νερο από την ομωνυμη πηγη και ανηφοριζουμε προς ταη Ρομπολακια και το Διασελο ενώ στη συνεχεια κατηφοριζουμε προς την Κλεφτοβρυση.Απο εδώ μπορουμε να κινηθουμε και προς ‘Πετροστρουγγα’
Δ14
Αγια Τριαδα(400μ)-Παπα Αλωνι(1080μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 680μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Λιγες ελλειψεις κοκκινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου τρεις ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α
Από την Αγια Τριαδα Βροντους προς ην ομορφη ρεματια του Παπα διπλα στο ομωνυμο ρεμα.Η πορεια τερματιζει σε μικρο οροπεδιο κατω από την βορεια ορθοπλαγια του βουνου.
Δ15
Αγια Τριαδα(400μ)-Καταφυγιο Κρεβατια(1000μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 600μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πολύ καλη κοκκινα και κιτρινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου μιαμιση ωρα.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α.
Από το εκκλησακι της Αγιας Τριαδας προς τη ραχη του Μπαρμπαλα πανω από το ρεμα του Παπα.Προς το τελος η ραχη μετατρεπεται σε μεγαλο πλατωμα τα ‘Κρεβατια’ οπου και το καταφυγιο.

Δ16
Κατ.Κρεβατια(1000μ)-Κατ Αποστολιδη(2680μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1680μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πολύ καλη κοκκινα κα κιτρινα σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Εξι με εφτα ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Γ
Η μεγαλη και δυσκολη κοψη του Μπαρμπαλα από τα Κρεβατια στο Οροπεδιο των Μουσων αναμεσα στη ρεματια του Παπα και το ρεμα το Ξερολακιου στη βορεια πλευρα του βουνου.
Δ17
Κατ Κρεβατια(1000μ)-Παπα Ρεμα(800μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : -200μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πολύ καλη κιτρινα μπλε σημαδια.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου μιαμιση ωρα.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μικρη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α
Διαδρομη από το καταφυγιο προς το ρεμα του Παπα κατω από τον Μπαρμπαλα.Μετα το ρεμα συναντα το μονοπατι για Παπα Αλωνι λιγο πριν τερματισει.
Δ18
Ρεμα Ναουμ(1280μ)-Κατ Αποστολιδη(2680μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1400μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Με ελλειψη,λιγα κοκκινα σημαδια στο ρεμα και λιγα κιτρινα υψηλοτερα.
ΧΡΟΝΟΣ : Τεσσερις με πεντε ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Γ.
Στην πιο αγρια πλευρα του βουνου το ρεμα τοθ Ναουμ οδηγει μεσα στα Μεγαλα Καζανια.Σε δυσκολο μονοπατι κινουμαστε προς τις Πορτες αναμεσα από Τουμπα και Στεφανι και ση συνεχεια προς το Οροπεδιο.
Δ19
Ξερολακι(1300μ)-Σκολιο(2912μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1612μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Όχι απαραιτητη στην αρχη του Ε4 στην συνεχεια οδηγουν σε περασμα.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου εξι ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β.
Δασικος δρομος στην αρχη και η παγετωνικη ρεματια του Ξερολακιου αναμεσα στις κορυφες Χριστακη και Φλαμπουρο.Βγαινουμε στη μικρη Γουρνα και συνανταμε το Ε4 προς μεγαλη Γουρνα και Σκολιο.
Δ20
Κοκκινοπλος(1200μ)-Σκολιο(2912μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1712μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Τα σημαδια του Ε4
ΧΡΟΝΟΣ : Πανω από εφτα ωρες bsp;
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη!
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Η μεγαλη διαδρομη του Ε4 από Κοκκινοπλο προς τη Σταλαματια και προς τη δυτικη αλπικη πλευρα του βουνου,Συνεχεια στη Μικρη και Μεγαλη Γουρνα πριν την τελικη ανηφορα για Σκολιο.
Δ21
Βρυσοπουλες(180μ)-Αγ.Αντωνιος(2817μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1017μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Πυλωνες χιονοδρομικου εως τη βαση της κορυφης.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου τρεις ωρες στρατου.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεσαια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β
Από το καταφυγιο στις Βρυσοπουλες και κατω από τους πυλωνες του χιονοδρομικου,που λειτουργει σαν κεντρο εκπαιδευσης του οδηγουμαστε στο καταφυγιο αναγκης στη βαση του Αγιου Αντωνιου.Δευτερο καταφυγιο αναγκης θα βρουμε και στην κορυφη από την οποια μπορουμε να κινηθουμε προς Σκολιο και Σκαλα.
Δ22
Καρυα(900μ)-Διασελο Μεταμορφωσης/Κακαβρακου(2500μ).
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : 1600μ.
ΣΗΜΑΝΣΗ : Ασπρα-κοκκινα του Εθνικου μονοπατιου Ο2.
ΧΡΟΝΟΣ : Περιπου εξι ωρες.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Μεγαλη.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Β.
Από το μονοπατι Ο2 μας οδηγει στη Χαρβαλοβρυση και στη συνεχεια στην αλπικη νοτια πλευρα αναμεσα στις κορυφες Κακαβρακο και Μεταμορφωση.Απο το Διασελο μπορουμε να κινηθουμε προς Μπαρα και Αγιο Αντωνιο η με το Ο2 προς Σταυροπιες,Σκαλα,Σκολιο,Μύτικας 2918.
Υπάρχουν και εναλλακτικές διαδρομές που δέν έχουν σηματοδοτηθεί επαρκώς είτε είναι νέα πεδία έιτε απαίτούν και άναρριχήσεις και πιο μεγάλη εμπειρία με μεγάλη δυσκολία.

20/7/10

Aσφάλεια: Mυστικά για ασφαλείς αστικές μετακινήσεις

Ο 12λογος του ανθρώπου που μετακινείται με το ποδήλατό του, θα σας ξεμπλέξει από τις κακοτοπιές και θα σας φτάσει σώους στον προορισμό σας.

Downhill






Διαδρομές Downhill

19/7/10

Ποδηλατικός Τουρισμός

Ο Ποδηλατικός τουρισμός είναι ένας ανερχόμενος τύπος ποιοτικού τουρισμού, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να συνδυάζουν της ξεκούραση των διακοπών τους με τον αθλητισμό και την γρήγορη και οικονομική μετακίνηση.


Στις χώρες του εξωτερικού, ο ποδηλατικός τουρισμός είναι πολύ διαδεδομένος, ως εναλλακτικός τύπος τουρισμού.

Ένα δημοφιλές site που οργανώνει ποδηλατο - εκδρομές είναι και το http://www.biketoursdirect.com/

Ενώ ένα σχετικό με ποδηλατο - εκδρομές ελληνικό site είναι το http://www.cyclegreece.gr/pages/tours_self_guided.htm


Οδηγίες:

Τι πρέπει να παίρνουμε υπ όψιν μας όταν χαράζουμε μια ποδηλατική διαδρομή:

i. την ασφάλεια των ποδηλατιστών
ii. την επιλογή διαδρομών με την λιγότερη δυνατή κίνηση αυτοκινήτων
iii. την διάσχιση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πηγές ή κρήνες, ρυάκια και ποτάμια.
iv. την επίσκεψη ιστορικών χωριών, μοναστηριών, λαογραφικών μουσείων, εργαστηρίων χειροτεχνών, γυναικείων συνεταιρισμών
v. τον καθορισμό του βαθμού δυσκολίας της διαδρομής η τμημάτων αυτής και την ένταξη των ενδιαφερομένων στην κατάλληλη μέσα από προσωπική συνέντευξη
vi. την σωστή εκ των προτέρων ενημέρωση, προετοιμασία των ποδηλατιστών σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς και ασφάλειας καθώς και το πώς θα λειτουργούμε ως ομάδα.

Τι απαιτείται από τεχνικής πλευράς για να οργανωθεί μια ποδηλατική εκδρομή:

i. ποδήλατα ανώτερης ποιότητας με έμφαση στην συντήρηση του συστήματος μετάδοσης , των φρένων και των ελαστικών.
ii. όχημα συνοδείας και μεταφοράς με τρέιλερ
iii. Εργαλεία και ανταλλακτικά για επιδιόρθωση τυχόν προβλημάτων επί τόπου (αεροθάλαμοι, εξτρα τροχοί, τρόμπα ποδιού, σετ κλειδιών κλπ)
iv. φαρμακείο πρώτων βοηθειών
v. ο οδηγός ποδηλασίας-αρχηγός της ομάδας
iv. ο οδηγός του οχήματος συνοδείας

Πηγές:

18/7/10

olympostrek

http://www.olympostrek.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=69&lang=el
 
http://www.escapeway.gr/index.php/mountain-bike


http://cycleridesgreece.com/index.php/ridestours/day_trips

Ποδηλατικές διαδρομές - Κιλκίς

Το Τμήμα Τουριστικής Προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς εξέδωσε ένα χρηστικό φυλλάδιο, που αποτελεί οδηγό περιήγησης για τους επισκέπτες του νομού. 
 O οδηγός περιλαμβάνει διαδρομές που μπορούν να γίνουν από περιπατητές, ποδηλάτες και ιππείς, χωρίς να εξαιρούνται και οι λάτρεις της τετρακίνησης  ή της μοτοσικλέτας . Οι διαδρομές που προτείνονται προσεγγίζουν τρεις περιοχές του νομού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος: το Πάικο με αφετηρία τη Γουμένισσα, τη λίμνη της Δοϊράνης με αφετηρία το Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών και τον ορεινό όγκο των Κρουσσίων με αφετηρία το χωριό Ποντοκερασιά. Οι επισκέπτες εκτός από το φυσικό περιβάλλον μπορούν να γνωρίσουν τα  ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που συνθέτουν το ανθρωπογενές περιβάλλον του νομού. Αφετηρία έχουν πάντα οικισμούς με δυνατότητα διαμονής.
 To έντυπο μπορείτε να το καταβάσετε από εδώ
 Πηγές : 1 , 2

16/7/10

Bicycle city - κλείστε θέση



Μια πόλη απαλαγμένη από το αυτοκίνητο δεν έχει μόνο οφέλη προς το περιβάλλον αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της.. Οι εκπομπές των οχημάτων πλήτουν τόσο τη γη όσο και τους ανθρώπους. Τα καυσαέρια  που εκπέμπονται από αυτοκίνητα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων, που συχνά αρχίζει με απλάσυμπτώματα όπως βήχας, συριγμός και λαχάνιασμα. Το μονοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα μπορεί να βλάψει  την οπτική αντίληψη και την πνευματική λειτουργία. 1.500 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο μπορούν να αποδοθούν στις εκπομπές των αυτοκινήτων.

Το ποδήλατο καταργεί την εξάρτηση που έχουν οι κάτοικοι με τα αυτοκίνητά τους. Αντί της οδήγησης στο μπακάλικο για να αγοράσετε το δείπνο, μπορείτε να οδηγήσετε το ποδήλατό σας ή να πάτε με τα πόδια. Αυτό το σύντομο ταξίδι στο κατάστημα θα μπορούσε να γλιτώσει μέχρι 20 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα ενώ σας κρατά σωματικά ικανός και υγιής. Σε κάποιες πόλεις, η ποδηλασία σε ένα μανάβικο ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει. Δρόμοι χωρίς ποδηλατόδρομους κάνουν το ποδήλατο ένα επικίνδυνο κατόρθωμα τόσο για τους οδηγούς αυτοκινήτων όσο για τους ποδηλάτες. Οι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους πεζούς, τη ποδηλασία, το πατινάζ και άλλες μορφές ήπιας μετακίνησης κάνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια να χάνουν το νόημα τους. Οι κάτοικοι μετακινούνται ελεύθερα με το ποδήλατο και τα πόδια, όπου και αν πρέπει να πάνε, βελτιώνοντας καθημερινά την υγεία τους και καίγοντας θερμίδες ενώ διασκεδάζουν.

Στην ιστοσελίδα Βicyclecity παρουσιάζεται μια πόλη αφιερωμένη στα ποδήλατα. Το μοντέλο αυτό είναι προς υλοποίηση και οι υπεύθυνοι "καλούν τους υποψήφιους να κλείσουν θέση". 
Είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο ή είναι απλά μια ουτοπία? 
Μερικά από τα πλάνα που παρουσιάζουν αγγίζουν το ιδανικό σενάριο για μια πόλη στο μέλλον. Κάποια από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή εφαρμόζονται τώρα σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά η εξ αρχής  δημιουργία μιας πόλης με τα πρότυπα που παρουσιάζονται  είναι ακόμα  μακρυά. Άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα περισσότερα που παρουσιάζουν είναι απλά για να μεταφέρουν ιδεές και κάποιες έννοιες γύρω από την ποδηλατική ιδέα, παρά να αναπαραστήσουν ένα  πραγματικό γεγονός.
Λέανδρος

15/7/10

Η ποδηλασία αδυνατίζει τις γυναίκες


Η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει τις 30άρες και τις 40άρες γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος υπό έλεγχο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αν ήδη όμως έχουν περιττά κιλά, είτε είναι υπέρβαρες είτε παχύσαρκες, την ίδια δράση παρέχει το περπάτημα με γρήγορο βήμα. Το απλό περπάτημα, όμως, δεν βοηθάει.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 116.608 εθελόντριες, οι οποίες ήταν ηλικίας 25 έως 42 ετών το 1989 που άρχισε η μελέτη. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί 16 χρόνια (έως το 2005).
Στο πλαίσιο της μελέτης _ γράφουν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» _ οι εθελόντριες συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για την υγεία, τη διατροφή, το σωματικό βάρος και τις συνήθειές τους.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες εθελόντριες άρχισαν στη διάρκεια της 16ετίας να περπατούν με γρήγορο βήμα ή να κάνουν ποδήλατο επί 30 λεπτά την ημέρα, διατήρησαν αναλλοίωτο το σωματικό βάρος τους ή το μείωσαν κατά λίγα κιλά.

Όσες όμως απλώς άρχισαν να κάνουν περιπάτους, δεν είχαν κάποιο όφελος στο σωματικό βάρος τους. Επιπλέον, όσες μείωσαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς, πήραν βάρος _ από 3 κιλά και πάνω.

«Αυτό δεν σημαίνει πως αν μια γυναίκα αρχίσει να κάνει ποδήλατο ή να περπατάει γρήγορα θα επιστρέψει στο βάρος που είχε όταν ήταν 18 ετών», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν Λασκ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Σίγουρα, όμως, θα χάσει κάποια κιλά».
Πηγή : Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης

14/7/10

Ποδηλατικές διαδρομές σε παραλίες.

Οι Ποδηλάτες Λάρισας πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τις διαδρομές τους στις παραλίες τόσο του Νομού Λάρισας, όσο και των όμορων Νομών. Μερικές από τις υποψήφιες διαδρομές, οι οποίες απαιτούν τη χρήση Ι.Χ. ή τρένου, είναι οι επόμενες:

1. Νέοι Πόροι - Λεπτοκαριά - Νέοι Πόροι.
Συνολική Διαδρομή 27 χλμ.

Υψομετρική διακύμανση διαδρομής.

2. Αγιόκαμπος - Κόκκινο Νερό - Αγιόκαμπος.
Συνολική Διαδρομή 39 χλμ.

Υψομετρική διακύμανση διαδρομής.

Προσοχή: Η συγκεκριμένη διαδρομή θεωρείται δύσκολη καθότι οι συνολικές επιμέρους αναβάσεις και καταβάσεις αναλογούν σε 839 και 841 μέτρα αντίστοιχα.

13/7/10

Παντελεήμονας - Πλάκα λιτοχώρου

Τρεις εκπρόσωποι από τους ποδηλάτες, βρεθήκαμε χθες στον Παντελεήμονα για να ξεκουραστούμε από άλλη μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Το τοπίο μας άφησε έκπληκτους από την ομορφιά και την ηρεμία που ανέδιδε. Υπό τη μουσική συνοδεία από το μπαγλαμά του Δαμιανού ήπιαμε καφέ και όχι μόνο στην όμορφη παραλία του Παντελεήμονα ενώ ακολούθησαν γυμναστικές επιδείξεις με ρακέτες και βόλεϊ.


Στη παραλία γνωρίσαμε και άλλους ποδηλάτες και τους αφήσαμε να μας κερδίσουν στο βόλεϊ. Ευελπιστούμε στο μέλλον να ακολουθούμε κοινές ποδηλατικές πορείες. καθώς συμμεριζόμαστε το ίδιο πάθος για το ποδήλατο. Αφιερωμένο λοιπόν στον Άγγελο, στον Θωμά, στην Τάμμυ και στους άλλους της παρέας που κάναμε χθες στον Παντελεήμονα, είναι το σημερινό θέμα. Μας δίνει χαρά  να γνωρίζουμε ανθρώπους που αγαπάνε το ποδήλατο. Αν καταλάβαμε καλά η διαδρομή που κάνουν πρέπει να είναι η ακόλουθη.

Η διαδρομή βρίσκεται και εδώ.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον Γιάννη και την υπόλοιπη παρέα της Νοσταλγίας για τη δροσιστική συντροφιά που μας κράτησαν.

Υποδειγμα προπονησης 6 εβδομαδων

Γράφει ο Χρηστίδης Νίκος, ιδρυτής και προπονητής του ποδηλατικού συλλόγου Κομοτηνής «Θράκας ιππέας».


Η συνήθης πρακτική όσων ξεκινούν με ενθουσιασμό να γυμναστούν με το ποδήλατο, είναι να κάνουν σχεδόν καθημερινά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις με αποτέλεσμα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να κουράζονται, να έχουν ενοχλήσεις σε γόνατα, ωμοπλάτη και λαιμό. Επίσης, κουράζονται ψυχικά και χάνουν το ενδιαφέρον τους. Όταν γυμνάζονται παρέα με άλλους, πολλές φορές καταλήγουν να κάνουν επιζήμιες κόντρες μεταξύ τους. Το σωστό είναι κι εδώ ο χρυσός κανόνας «από το λίγο στο πολύ, από το εύκολο στο δύσκολο».


Σας δίνω ένα υπόδειγμα σωστής εκγύμνασης με ποδήλατο 6 εβδομάδων.
-3 προπονήσεις την εβδομάδα με τους παλμούς της καρδιάς να μην ξεπερνούν τους 150.
-τα χλμ θα αυξάνουν το πολύ ανά 2 σε κάθε προπόνηση κι ας φαίνεται μικρή αυτή η αύξηση.
-οι διαδρομές θα είναι σε επίπεδο δρόμο και όχι στην ανηφόρα για τους 2 πρώτους μήνες


1η εβδομάδα
α) 12χλμ, β) 14χλμ, γ)16χλμ
Σύνολο χλμ: 42

2η εβδομάδα
α) 14χλμ, β) 16χλμ, γ)18χλμ
Σύνολο χλμ: 48

3η εβδομάδα
α) 13χλμ, β) 15χλμ, γ)15χλμ
Σύνολο χλμ: 43

4η εβδομάδα
α) 16χλμ, β) 18χλμ, γ) 18χλμ
Σύνολο χλμ: 52

5η εβδομάδα
α) 18χλμ, β) 20χλμ, γ) 20χλμ
Σύνολο χλμ: 58

6η εβδομάδα
α) 18χλμ, β) 17χλμ, γ) 18χλμ
Σύνολο χλμ: 53

Το σύνολο των χλμ κατά τις εβδομάδες 1,2,4,5 αυξάνεται ενώ μειώνεται στις εβδομάδες 3 και 6. Κάθε τρίτη εβδομάδα μειώνεται το σύνολο των διανυθέντων χλμ. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει τα παρακάτω αποτελέσματα στον οργανισμό και στο μυαλό του αθλούμενου.
- δίνει στον οργανισμό το χρόνο να ξεκουραστεί και παράλληλα να λάβει τα οφέλη των προπονήσεων.
- δεν επιβαρύνει υπερβολικά το σώμα κι έτσι μειώνεται σημαντικότατα η πιθανότητα τραυματισμού λόγω υπέρχρησης.
-ήδη από την 4η εβδομάδα και μετά, ο αθλούμενος θα διαπιστώσει την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.
-όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ευεξία και κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον και τη διάθεση για προπόνηση.

Το άρθρο το κλέψαμε από εδώ.

Ρέθυμνο - Ποδηλατικές Διαδρομές

Βρήκαμε στην ιστοσελίδα  της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης έναν οδηγό με διαδρομές για ποδήλατο στο Ρεθυμνο. Ο οδηγός είναι αναλυτικός με χάρτη και υψομετρική απεικόνιση της κάθε διαδρομής.

Οι διαδρομές που προτείνονται μπορούν φυσικά να ακολουθηθούν από τους ποδηλάτες «ως έχουν» στην ουσία ωστόσο περιγράφουν το ανάγλυφο του νομού και μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει τις δικές του με βάση τις δυνατότητες του, φυσικές ή χρονικές.
Σε κάθε διαδρομή απεικονίζεται ο τύπος του δρόμου, τα κυριότερα αξιοθέατα και οι σημαντικότεροι οικισμοί. Μια σειρά από σύμβολα προσδιορίζει με σαφήνεια τις δυνατότητες που κάθε μέρος προσφέρει. Παράλληλα κάθε διαδρομή συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό γράφημα στο οποίο απεικονίζονται τα υψόμετρα οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι σημαντικότεροι σταθμοί.

 Το οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε από  Εδώ

12/7/10

Ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα [1]

Για να δούμε πως είναι οι ποδηλατόδρομοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μαζέψαμε μερικές φωτογραφίες και σας δείχνουμε πως είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια οι εικόνες είναι αποσπασματικές αλλά θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να αποκτήσουμε μια πλήρη συλλογή από φωτογραφίες. Έτσι θα δούμε τι γίνεται και στις άλλες πόλεις και θα μπορέσουμε ίσως να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα του σχεδιασμού υποδομών για τα ποδήλατα και της ένταξης τους στη ζωή της πόλης στην Ελλάδα.

Βόλος


Θεσσαλονίκη


Καρδίτσα


Κως


Μεσολόγγι


ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τρίκαλα


Λάρισα (ο καλός)


Λάρισα (ο κακός)


Λάρισα (και ο άσχημος)
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ποδηλατόδρομοι στις άλλες πόλεις για αυτό και δεν θα σχολιάσουμε τις φωτογραφίες. Στην Λάρισα από την άλλη υπάρχουν παραδείγματα ποδηλατόδρομων πρότυπο όπως αυτός στην Νεάπολη και άλλων που είναι κατασκευασμένοι για ανθρώπους που αψηφούν τον κίνδυνο και τους αρέσουν τα extreme αθλήματα όπως στην Παναγούλη, πράγμα που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι για το κάθε τι υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να γίνει.

11/7/10

Ciclovia

O όρος Ciclovia που σημαίνει μονομάτι για ποδήλατα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μόνιμη ποδηλατική διαδρομή ή ένα προσωρινό event, που λαμβάνει χώρα σε πολλές πόλεις σε όλη την υφήλιο,το κλείσιμο των δρόμων της πόλης για τα αυτοκίνητα και παραχώρησης τους στους ποδηλάτες και όχι μόνο.

Κάθε Κυριακή και κάθε μέρα Εθνικής γιορτής οι  κύριοι δρόμοι της Μπογκοτά στην Κολομβία κλείνουν για τα αυτοκίνητα. Από τις 7 το πρωι μέχρι τις 2 το μεσημέρι ποδηλάτες, σκάτερς και πεζοί καταλαμβάνουν την πόλη. Ταυτόχρονα σε διάφορες εξέδρες που έχει στήσει ο Δήμος γίνονται μαθήματα χορού και γυμναστικής με μαζική συμμετοχή του κόσμου ενώ στα πάρκα της πολής δίνονται δωρεάν ποδήλατα για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει αλλά δεν κατέχει δικό του.

Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης έχει ιδρύσει και την ομάδα Bikewatch η οποία περιπολεί τα 120 χιλιόμετρα των δρόμων που έχουν καταλάβει οι πολίτες, για να βοηθήσει και να καθοδηγήσει όποιον χρειαστεί.

Afandou Triathlon Challenge

Αγώνας τρίαθλου διοργανώνεται στην Ρόδο την 1η Αυγουστου με δωρεάν συμμετοχή για όποιον πιστεύει ότι αντέχει να ανταπεξέλθει στις δοκιμασίες του αγώνα. Δίνεται βέβαια η δυνατότητα συμμετοχής και σε ομάδες τριών "αθλητών" όπου ο καθένας αναλαμβάνει να βγάλει σε πέρας ένα  μόνο από τα αθλήματα. Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση για τη διοργάνωση αυτή μαζί με πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής.

Σας προσκαλούμε σε αγώνα τριάθλου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο, την Κυριακή 1 Αυγούστου 2010 και περιλαμβάνει τις αποστάσεις 1 Km κολύμβηση, 40 Km ποδήλατο (σε μαγική διαδρομή) και 6 Km τρέξιμο.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην παραλία του Δήμου Αφάντου.
Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αφάντου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ:
- ΜΑΣΤΡΟΣΑΒΒΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2241021666 (χορηγός) και πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής
- ΣΑΚΚΕΛ. ΔΡΑΚΟΣ 2241Ο73511 (χορηγός)
- ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΣ (ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ) 2241033330
- ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 6999182506

Γκρουπ στο facebook.

9/7/10

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Άρθρο του Ζαφείρη Τσιλίκη στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού MUST που ήταν αφιερωμένο στην οικολογία.
Στην πόλη μας καθημερινά συναντούμε νέους ανθρώπους να έχουν επιλέξει το ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση. Το ποδήλατο αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό του πιο οικολογικού – γρήγορου – ευέλικτου μέσου για τις αστικές μας μετακινήσεις. Το ποσοστό των συμπολιτών μας που το χρησιμοποιεί αυξάνει συνεχώς. Το οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου είναι αμέτρητα.
Κατ’ αρχήν, το ποδήλατο βοηθάει στο να έχουμε καλή υγεία. Γυμνάζει τους μύες των ποδιών, βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και στο αναπνευστικό σύστημα. Αλλά και στον τομέα της ψυχικής υγεία, το ποδήλατο ενώνει τους ανθρώπους που κινούνται σε μια πόλη και προάγει την μεταξύ τους επικοινωνία.
Το ποδήλατο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς. Παράγει μηδενικούς ρύπους, βοηθώντας στο να ζούμε σε μια πόλη καθαρή από νέφος. H οικολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την υγεία μας, καθώς ένα οικολογικό μέσο δεν επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της ατμόσφαιρας των πόλεων. Επίσης, η ηχορύπανση που κυριαρχεί, αποτελεί μια πάγια ενόχληση για τους κατοίκους των πόλεων, ακόμη κι αν αυτή υποσυνείδητα ανέχεται. Και σε αυτόν τον τομέα, το ποδήλατο είναι σχεδόν αθόρυβο και διακριτικό.
Τα σύγχρονα ποδήλατα αποτελούν ένα γρήγορο μέσο για την καθημερινή μας μετακίνηση. Κατασκευάζονται από ελαφρύτερα κράματα μετάλλων, τα οποία συνδυάζονται με μοντέρνα σχεδίαση, κάτι που όχι μόνο αυξάνει την αξιοπιστία τους και την αντοχή στο χρόνο, αλλά βοηθά στο να αναπτύσσουν ευκολότερα μεγαλύτερες ταχύτητες. Αν αναλογιστεί κάποιος πόση ώρα χρειάζεται για να μετακινηθεί από το σπίτι του ως το χώρο εργασίας του με Ι.Χ., συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναζήτησης χώρου στάθμευσης, καταλαβαίνει πως το ποδήλατο είναι αρκετά γρηγορότερο, ειδικά για αστικές μετακινήσεις κάτω των 5 χιλιομέτρων. Έτσι βλέπουμε το λόγο που κάθε μέρα νέοι άνθρωποι το προτιμούν.



Κάποιοι από τους Ποδηλάτες Λάρισας
(Από αριστερά στην φωτογραφία Γιώργος, Τασούλα, Ζαφείρης, Λέανδρος)

Το ποδήλατο είναι το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς. Η αγορά ενός ποδηλάτου κοστίζει λιγότερο κι από το ετήσιο σέρβις ενός μέσου Ι.Χ. αυτοκινήτου, ενώ φυσικά τα έξοδα καυσίμου δεν υφίστανται. Και δεν είναι μόνο αυτό, τα αυτοκίνητα είναι πιο ευάλωτα σε μικροζημιές, οι οποίες κοστίζουν δυσανάλογα ακριβά σε σχέση με τις αντίστοιχες φθορές των ποδηλάτων. Όλα αυτά βοηθούν στη διάδοση του ποδηλάτου, κυρίως στα πιο ευπαθή οικονομικά στρώματα, αλλά όχι μόνο.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση με τα ποδήλατα δεν είναι ίσως αυτή που θα θέλαμε, συγκρίνοντας πάντα με άλλες πόλεις της Ε.Ε.. Ο βασικός λόγος είναι η ανυπαρξία των υποδομών, αλλά και η έλλειψη γενικότερου σεβασμού κι ενδιαφέροντος από την υπόλοιπη κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν εφοδιαστεί με αυστηρών προδιαγραφών ποδηλατοδρόμους, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών χρησιμοποιούν αποκλειστικά ποδήλατο σε καθημερινή βάση, ειδικά για αποστάσεις μικρότερες των 5 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα με το κλίμα της και ειδικά η Λάρισα λόγω μορφολογίας εδάφους, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ένα μεγάλο αριθμό ποδηλατοδρόμων, με αρκετά χαμηλό κόστος υλοποίησης. Έτσι, το όφελος για την πόλη θα είναι πολλαπλό: αποσυμφόρηση των κεντρικών αρτηριών, καθαρότερο περιβάλλον, γρηγορότερες μετακινήσεις και υγιείς πολίτες!

Το τεύχος MUST GREEN

Οφέλη από το ποδήλατο

Σύμφωνα με το John Whitelegg, καθηγητή της βιώσιμης μεταφοράς, οι περισσότεροι ποδηλάτες παραλείπουν το σημαντικό σημείο, ο καλός προγραμματισμός πόλεων δεν αφορά μόνο το θέμα της ποδηλασίας, αλλά ότι κάνουμε τις πόλεις ένα ευχάριστο μέρος για να ζήσουμε. Οι πολιτικοί και οι ιθύνοντες πρέπει να εξετάσουν τον καλό προγραμματισμό πόλεων από κοινωνικής και οικονομικής απόψεως, 
 
Η έρευνα του καθηγητή Whiteleggs παρουσιάζει, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στραγγίζουν την οικονομία των πόλεων ενώ οι ποδηλάτες προσθέτουν αξία στην οικονομία. Και αυτή η προοπτική δεν συμπεριλαμβάνεται συχνά στις αποφάσεις για την οικοδόμηση της νέας υποδομής μιας πόλης. Επίσης τονίζει ότι εάν συνεχίσουμε να χτίζουμε περισσότερους δρόμους, ο περισσότερος κόσμος θα επιλέξει τελικά το αυτοκίνητο και θα οδηγηθούμε στην καταστροφή της δημόσιας υγείας. Αλλά εάν επιλέγουμε να χτίσουμε τις πόλεις σε μια ανθρώπινη κλίμακα, η ποδηλασία μπορεί να είναι μια σημαντική λύση στα αυξανόμενα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. της παχυσαρκίας.


Co-benefits of cycling from Velo-city Global 2010 on Vimeo.

6/7/10

Ερωτηματολόγιο - online

Το ερωτηματολόγιο είναι προσβάσιμο από εδώ.


Το ερωτηματολόγιο θα είναι online μέχρι τις 31/08.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά και η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη. 
Παρακαλούμε συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και ενημερώστε και άλλους ποδηλάτες σχετικα με αυτό.





Σας ευχαριστούμε πολύ.

5/7/10

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ - Ένα πρωτοποριακό σύστημα ενοποίησης ποδηλατοδρόμων στη Λάρισα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Δημοτική αρχή Λάρισας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην ενοποίηση των ποδηλατοδρόμων της πόλης. Έπειτα από τα έντονα παράπονα που ακούγονται για το ασύνδετο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, όπου σε πολλές περιπτώσεις ένας ποδηλατόδρομος ξεκινάει και τελειώνει στην μέση μιας οδού, είναι στα σκαριά στη Λάρισα ένα ριζοσπαστικό σύστημα μεταφοράς των ποδηλατών από το ένα σημείο του δικτύου στο άλλο.

 Εικόνα από την δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.

Θα τοποθετηθούν μέσα  στους επόμενους μήνες σε διάφορα σημεία της πόλης σταθμοί τηλεμεταφοράς στην αρχή και στο τέλος του εκάστοτε ασύνδετου ποδηλατοδρόμου, υλοποιώντας έτσι ένα σχέδιο πνοής για την πόλη της Λάρισας. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα και με σαφώς μικρότερη ταλαιπωρία και λιγότερα έξοδα σε σχέση με τη δημιουργία ενός κλειστού συστήματος ποδηλατοδρόμων που θα περιλάμβανε τουλάχιστον το κέντρο της πόλης.

 Παράδειγμα ποδηλατόδρομου – Παπαναστασίου

Το έργο θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Παπαναστασίου, κλασικό παράδειγμα ποδηλατοδρόμου χωρίς αρχή και τέλος στην πόλη της Λάρισας. Οι ποδηλάτες καλούνται να δοκιμάσουν το σύστημα και να στηρίξουν το έργο αυτό πνοής για την πόλης της Λάρισας που θα αποτελέσει οδηγό για όλες τις πόλεις της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος της οποίας μίλησε για μια καινοτόμα ιδέα που πρέπει να στηριχτεί από όλους μας.

Παράδειγμα ελαττωματικής λειτουργίας του συστήματος στις πρώτες δοκιμές.


Πρωτοποριακό σύστημα ενοποίησης ποδηλατοδρόμων στην Λάρισα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Δημοτική αρχή Λάρισας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην ενοποίηση των ποδηλατοδρόμων της πόλης. Έπειτα από τα έντονα παράπονα που ακούγονται για το ασύνδετο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, όπου σε πολλές περιπτώσεις ένας ποδηλατόδρομος ξεκινάει και τελειώνει στην μέση μιας οδού, είναι στα σκαριά στη Λάρισα ένα ριζοσπαστικό σύστημα μεταφοράς των ποδηλατών από το ένα σημείο του δικτύου στο άλλο.

 Εικόνα από την δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.

3/7/10

Ζωή Ποδήλατο στη Σουηδία

Το φθινόπωρο θα γίνουν στη Σουηδία βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Και, όπως παντού και πάντοτε, κόμματα και πολιτικοί προσπαθούν να εντοπίσουν και να διατυπώσουν στα προγράμματά τους, τα προβλήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων. Αυτό που προξενεί μεγάλη έκπληξη, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, είναι η βαρύτητα που έχουν στις εκλογές οι ποδηλατιστές, για τους οποίους τα κόμματα "κονταροχτυπιούνται" ώστε να αποσπάσουν την ψήφο τους. Για τη Σουηδία αυτό δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή αυξάνεται συνεχώς.


Bicycle Lanes, Stockholm

Στη Στοκχόλμη, για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο οι ποδηλατιστές αυξήθηκαν κατά 30%, αγγίζοντας το συνολικό αριθμό των 350.000 περίπου. Σε μια πόλη 900.000 κατοίκων, 1 στα 3 άτομα προτιμά το ποδήλατο ως μέσο καθημερινής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής από και προς τη δουλειά.

Τα προβλήματα των ποδηλατιστών αναμένεται ότι θα έχουν κυρίαρχη θέση στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους την επέκταση ποδηλατοδρόμων καθώς και άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ασφαλή οδήγηση των ποδηλατιστών. Ωστόσο, και τα κόμματα της κεντροδεξιάς υπόσχονται ότι θα επενδύσουν περισσότερα χρήματα ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολιτών με ποδήλατα. Εξαίρεση αποτελούν οι συντηρητικοί, οι οποίοι απλώς εντάσσουν το θέμα στο γενικότερο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ζητημάτων, και δε σκοπεύουν να το αναδείξουν ξεχωριστά κατά τον προεκλογικό αγώνα.

Πηγή: Α.Χ., περιοδικό 4ΤΡΟΧΟΙ

Πολιτικές για το ποδήλατο - είναι γεγονός ότι.....

·Το κλείσιμο του κέντρου της Μπολόνια στο ΙΧ ελάττωσε την κυκλοφορία του ΙΧ στην πόλη κατά 70%. (Όχι όμως την κυκλοφορία των ανθρώπων βέβαια.)
· Στη Δανία, η αγορά και η κατοχή ΙΧ φορολογούνται, με χρήματα που πηγαίνουν για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και για τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Το 35% του πληθυσμού πηγαίνει στη δουλειά με ποδήλατο.
Κοπεγχάγη - Δανία
· Στην Ολλανδία, το 1986 υπήρχαν 13.500 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομοι και το ένα τρίτο των ανθρώπων πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά τους. Η φορολογία του ΙΧ θεωρείται «υπερβολική» και υπάρχει ο στόχος να μειωθούν τα αυτοκίνητα στη χώρα από τα 5 στα 3,5 εκατομμύρια.
· Στην Μπογκοτά της Κολομβίας, έχουν ένα πρόγραμμα, «η Πόλη για τους Πολίτες»: κάθε Κυριακή 56 χιλιόμετρα δρόμων κλείνουν για το ΙΧ.
Μπογκοτά - Κολομβία
· Στη Νέα Υόρκη, το 10% του εργατικού δυναμικού χρησιμοποιεί ποδήλατο.
· Στο Palo Alto της California, στις εγκαταστάσεις της Xerox δόθηκε ντους και πετσέτα για τους εργαζόμενους. Αμέσως το 20% των υπαλλήλων άρχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο.
· Στις ΗΠΑ, μερικές εταιρείες προσφέρουν στους υπαλλήλους καινούργιο ποδήλατο, με την προϋπόθεση ότι θα το χρησιμοποιούν το λιγότερο 3 μέρες την εβδομάδα για να έρχονται στη δουλειά. Παρατήρησαν ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν περισσότερο.
Νέα Υόρκη - Αμερική
· Ο πρόεδρος της Αργεντινής πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν ποδήλατο, με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Ο ίδιος είναι ποδηλάτης.
· Στην Ελλάδα .............

Πηγή: Greenape

2/7/10

Ποδηλατικές υποδομές

Η στάση απέναντι στην υποδομή για ποδηλασία  ποικίλει όπως και η ποιότητά της. Στη Γερμανία μερικοί ποδηλάτες νιώθουν «διωγμένοι από το δρόμο» λόγω των ξεχωριστών υποχρεωτικών ποδηλατοδρόμων επάνω στο πεζοδρόμιο. Σε Αγγλόφωνες χώρες μερικοί ποδηλάτες είναι διστακτικοί στο να αφήσουν το «δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους δρόμους», ένα αίσθημα που ενισχύεται από μία έντονη κουλτούρα του «εμείς εναντίον αυτών».

Υπάρχει μία πολύ διαφορετική αντίληψη στην Ολλανδία. Η σύγκρουση συμφερόντων απλά δεν υπάρχει. Πρώτα απ΄ όλα γιατί οι Ολλανδοί δεν θεωρούν τους οδηγούς αντίπαλους με τους ποδηλάτες (όλοι μπορούν να είναι και τα δύο), αλλά επίσης γιατί αντιλαμβάνονται ότι κάθε μορφή κυκλοφορίας έχει την υποδομή που χρειάζεται και δικαιούται. Και πολλοί Ολλανδοί σκέφτονται «πάντα έτσι ήταν». Είναι αδύνατο να απομονώσουμε ένα μόνο λόγο που να εξηγεί αυτή τη στάση τους. Υπάρχουν πολύπλοκοι πολιτισμικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και ιστορικοί λόγοι που όλοι μαζί συντέλεσαν  σε αυτή. Είναι όμως ενδιαφέρον να εστιάσουμε σε έναν από τους ιστορικούς λόγους.
Περισσότερα


Η μαζική μετακίνηση με ποδήλατο έγινε συνηθισμένη στην Ολλανδία, από τη δεκαετία του 1890, οι ποδηλάτες είχαν να κάνουν με δρόμους που ήταν παντελώς ανεπαρκείς για ποδηλασία. Οι περισσότεροι ήταν χωματόδρομοι ενώ οι δρόμοι υψηλής κυκλοφορίας της χώρας ήταν κατασκευασμένοι για άλογα και άμαξες και είχαν  ελλιπή συντήρηση. Για να γίνει εφικτή η ποδηλασία ήταν απαραίτητοι νέοι δρόμοι για τους ποδηλάτες. Και πράγματι κατασκευάστηκαν. Αρχικά δίπλα στους κεντρικούς δρόμους, αλλά έπειτα προέκυψε ένα ενδιαφέρον πρόβλημα. Καθώς οι ποδηλατοδρόμοι ήταν πολύ καλύτεροι από τους δρόμους, σύντομα κατακλύστηκαν από ιππείς και άμαξες. Αυτό οδήγησε σε διαμαρτυρίες και τελικά, το 1905, σε ένα νέο νόμο για τους δρόμους που ήταν πολύ συγκεκριμένος όσον αφορά την προστασία των ποδηλατοδρόμων. Απαγόρευε στους μη ποδηλάτες τη χρήση τους και επίσης έδινε στους ποδηλατοδρόμους το κύρος του «δρόμου» ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ποδηλάτες.


Μετά τη θέσπιση αυτού του νόμου άρχισαν να γίνονται και τα αυτοκίνητα συνηθισμένα. Απαγορεύονταν και σε αυτά να χρησιμοποιούν τους ποδηλατοδρόμους, ήταν όμως δύσκολο να επιβληθεί ο νόμος διότι οι ομαλοί ποδηλατόδρομοι ήταν πιο άνετοι για τα πρώτα αυτοκίνητα από τους φτωχούς δρόμους που υπήρχαν. Για το λόγο αυτό οι Ολλανδοί δημιούργησαν ένα διαχωρισμό. Ένας φράχτης ή μία γραμμή δέντρων ανάμεσα στους δρόμους και τους ποδηλατόδρομους έλυσε το πρόβλημα. Μέχρι το 1920 έγινε υποχρεωτική βάσει εθνικής νομοθεσίας η κατασκευή αυτών των ξεχωριστών ποδηλατόδρομων για δρόμους που τους διέσχιζαν πάνω από 500  ποδηλάτες καθημερινά.
Πολλά έχουν αλλάξει από τις αρχές του 20ου  αιώνα. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι πλέον καλοί και υπήρξε μία καμπή στην ποδηλασία η οποία έχει ξεπεραστεί πάλι, αλλά η θεμελιακή στάση παρέμεινε ίδια. Δεν ήταν οι ποδηλάτες αυτοί που διώχθηκαν από τους δρόμους, συνέβη το αντίθετο για το καλό όλων. Η βασική στάση υπήρξε μακροχρόνια παράδοση η οποία έχει ενσωματωθεί στον τρόπο κατασκευής και σκέψης για τους δρόμους. Κανένας οδηγός δεν θα παραβιάσει ένα ποδηλατόδρομο, ούτε τώρα, ακόμη και αν μπορεί να το κάνει.




Αυτή η παράδοση αιώνων στην Ολλανδία μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες. Σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους μηχανοκίνητων οχημάτων με υψηλή ταχύτητα χρειάζεσαι ομαλούς, μεγάλους σε πλάτος, καθαρούς και καλά συντηρημένους ποδηλατόδρομους ξεχωριστούς από την υπόλοιπη κίνηση για την ασφάλεια όλων. Στους δρόμους της πόλης με μέτρια κυκλοφορία και χαμηλές διαφοροποιήσεις ταχύτητας μπορείς να δημιουργήσεις πλήρεις δρόμους που είναι κατάλληλοι να χρησιμοποιηθούν από όλους τους τύπους κυκλοφορίας συμπεριλαμβανομένων ποδηλατών και πεζών.

Μαρία Β.